Reklama

Reklama

Zimno? Spróbuj tej zupy! Tradycyjną recepturę zdradza Ewa Wachowicz

Zupa cebulowa - już słysząc samą nazwę, wiele osób się wykrzywia. Nie każdy lubi ten smak i nie każdy miał w swoim życiu okazję spróbować tej prawdziwej, rozgrzewającej zupy cebulowej, a tylko coś, co zostało tak nazwane. W jednym z odcinków "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz zdradziła sekret tej idealnej cebulowej, której wyjątkowego smaku nie da się zapomnieć.

Zupa cebulowa to specjał kuchni francuskiej, ale jak zauważa Ewa Wachowicz, nasze gospodynie też potrafią przygotować ją w wyjątkowy sposób.  W jednym z odcinków programu "Ewa Gotuje" mogliśmy poznać recepturę, która pochodzi z gminy Goraj, w powiecie biłgorajskim. To prosty przepis. Wystarczy kilka składników. A podstawą smakowitości tej zupy cebulowej jest dobry wywar na kościach wieprzowych. 

Dlaczego warto jeść zupę cebulową? Nie tylko ze względu na wyjątkowy smak. Zupa ta ma silne właściwości rozgrzewające, pomoże zwalczyć przeziębienie i ogólnie wpłynie pozytywnie na samopoczucie. 

Reklama

Czytaj również: Cebula i jej (nie)zwykłe zastosowanie w kuchni

Prosty przepis na zupę cebulową

Składniki na zupę cebulową: 

  • 4  cebule
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1,5 l  wywaru mięsnego na kościach wieprzowych
  • sól
  • pieprz ziołowy

Przygotowanie zupy cebulowej - to nic trudnego!

  1. Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę. Szybciej się dzięki temu ugotują. 
  2. Wrzucić do gotującego się wywaru, z którego uprzednio wyjęto kości. 
  3. Doprawić ziołowym pieprzem i przykryć
  4. Gdy będą miękkie, zmiksować na jednorodny krem i przyprawić do smaku.


Ciepłą zupę cebulową najlepiej podać z grzankami z chleba. Cienkie kromeczki można podpiec w piekarniku. - Krem można udekorować także ugotowaną i dodatkowo uprażoną w piekarniku kaszą gryczaną - poleca Ewa Wachowicz. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Ewa Wachowicz przepisy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy