Zimowa porcja witamin!
Sezon na cytrusy czas zacząć! Pomarańcze ratują nas od zimowego niedoboru witaminy C. Szklanka soku? Tak, ale wypróbuj też lekkie sałatki!
Sałatka z pomarańczami i łososiem
Składniki: 100 g łososia wędzonego, 2 pomarańcze, czerwona cebula, 2 łyżki kaparów, 2 garści sałaty karbowanej.
Sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka ostrej musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz.
Sposób przygotowania: Pomarańcze wyfiletuj, tzn. wykrój kawałki tak, aby nie zawierały białych błon. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Kapary odsącz z zalewy, łososia pokrój w paseczki.
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu. Sałatę rozłóż na talerze i dodaj pozostałe składniki. Całość polej sosem.
Carpaccio z buraków i pomarańczy
Składniki: 2 buraki, 3 pomarańcze, 4 garści rukoli, 2 łyżki orzeszków piniowych, 70 g koziego sera.
Sos: ½ papryczki chili, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania: Buraki owiń w folię aluminiową, piecz ok. 1 godziny (200 stopni). Obierz je i cienko pokrój lub zetrzyj na tarce. Pomarańcze pokrój w cienkie plastry.
Na talerzach układaj naprzemiennie plastry buraków i pomarańczy. Na środku każdego talerza połóż garść rukoli, dodaj orzeszki, pokruszony ser. Całość polej sosem.