Reklama

Reklama

Zimowa rozgrzewka na ostro

Styczeń wydaje się najgorszym miesiącem na realizowanie postanowień związanych z dietą. Zziębnięci i szargani wiatrem marzymy tylko o tym, by w domu czekał na nas gorący, pożywny posiłek, po którym zapadniemy w smaczny, zimowy sen. Jak pogodzić te pragnienia z noworocznym reżimem? Przygotowując zdrową i sycącą zupę z nutą pikanterii!

Orientalna zupa z czerwonej soczewicy

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • 2 średnie marchewki, pokrojone w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • łyżeczka harissy, np. Jasmeen
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1.5 l bulionu
  • puszka pomidorów (krojonych)
  • 400 g szpinaku, najlepiej baby
  • jogurt grecki do zabielenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

1. Podgrzej oliwę na dnie dużego garnka. Dodaj cebulę, marchewkę, czosnek i harissę oraz sól i pieprz według uznania. Podsmaż wszystko na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną.

Reklama

2. Dodaj kmin rzymski, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp soczewicę i zalej bulionem. Całość gotuj, aż do zmięknięcia soczewicy, czyli około 20 minut, co jakiś czas mieszając.

3. Dodaj pomidory z puszki i podgrzewaj zupę kolejnych kilka minut.

4. Do miski nałóż garść szpinaku (duże liście warto poszarpać na mniejsze kawałki). Następnie zalej szpinak gotową zupą. Gdy tylko szpinak zmięknie, dodaj łyżkę jogurtu i wymieszaj. Smacznego!


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje