Zimowa rozgrzewka na ostro
Styczeń wydaje się najgorszym miesiącem na realizowanie postanowień związanych z dietą. Zziębnięci i szargani wiatrem marzymy tylko o tym, by w domu czekał na nas gorący, pożywny posiłek, po którym zapadniemy w smaczny, zimowy sen. Jak pogodzić te pragnienia z noworocznym reżimem? Przygotowując zdrową i sycącą zupę z nutą pikanterii!
Orientalna zupa z czerwonej soczewicy
Sposób przygotowania
1. Podgrzej oliwę na dnie dużego garnka. Dodaj cebulę, marchewkę, czosnek i harissę oraz sól i pieprz według uznania. Podsmaż wszystko na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż warzywa zmiękną.
2. Dodaj kmin rzymski, słodką paprykę i koncentrat pomidorowy. Dokładnie wymieszaj. Następnie wsyp soczewicę i zalej bulionem. Całość gotuj, aż do zmięknięcia soczewicy, czyli około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Dodaj pomidory z puszki i podgrzewaj zupę kolejnych kilka minut.
4. Do miski nałóż garść szpinaku (duże liście warto poszarpać na mniejsze kawałki). Następnie zalej szpinak gotową zupą. Gdy tylko szpinak zmięknie, dodaj łyżkę jogurtu i wymieszaj. Smacznego!
Krem z kalafiora
Sposób przygotowania
1. Piekarnik nastaw na 220 stopni. W osobnym pojemniku wymieszaj dokładnie kmin rzymski, harissę, kolendrę i cynamon. Następnie dwie łyżki tej mieszanki połącz w dużej misce z połową różyczek kalafiora i łyżką oleju roślinnego. Wymieszaj je dokładnie, by kalafior równomiernie pokrył się przyprawami.
2. Tak przyprawionego kalafiora rozłóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu możesz zostawić go w wyłączonym piekarniku, by zachował temperaturę odpowiednią do podania.
3. Na dnie garnka rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż pozostałe różyczki kalafiora wraz z cebulą, czosnkiem i szczyptą soli. Gdy warzywa zmiękną, dodaj resztę mieszanki przypraw i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut.
4. Do garnka dolej bulion i całość zagotuj. Gdy zupa zacznie wrzeć, zmniejsz gaz i podgrzewaj ją kolejne 15-20 minut, aż kalafior zupełnie zmięknie.
5. Gotową zupę zblenduj, nałóż do misek i posyp upieczonym kalafiorem. Możesz zabielić zupę jogurtem. Smacznego!