Zimowa rozgrzewka na ostro

Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicymateriały prasowe

Orientalna zupa z czerwonej soczewicy

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule, pokrojone w drobną kostkę
  • 2 średnie marchewki, pokrojone w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • łyżeczka harissy, np. Jasmeen
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1.5 l bulionu
  • puszka pomidorów (krojonych)
  • 400 g szpinaku, najlepiej baby
  • jogurt grecki do zabielenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Orientalna zupa z kurczakiemInteria KulinariaInteria Kulinaria
Krem z kalafiora
Krem z kalafioramateriały prasowe

Krem z kalafiora

Składniki

  • 1 nieduży kalafior, pokrojony na różyczki
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki harissy, np. Jasmeen
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2.5 szklanki bulionu
  • jogurt naturalny do zabielenia

Sposób przygotowania

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?