Reklama

Reklama

Zimowy obiad z piekarnika

Gdy temperatura spada, rośnie apetyt na mięso, gęste sosy, sery, ziemniaki i makaron. Te zapiekanki z pewnością go zaspokoją!

Pieczona szynka z ziemniakami

Czas przyrządzenia: 130 min
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1,2 kg szynki
  • 5 ząbków czosnku
  • po strąku czerwonej i żółtej papryki
  • cebula
  • 1,5 kg ziemniaków
  • rozmaryn, sól,
  • pieprz, olej
  • wędzona papryka

Surową szynkę opłucz, osusz, natrzyj olejem (4 łyżki) wymieszanym ze sporą szczyptą soli i pieprzu oraz 2 łyżkami wędzonej papryki. Obłóż rozmarynem, odstaw na 2 godziny. 

Oczyszczone papryki pokrój w paski, czosnek w plasterki, cebulę w piórka. Zrób podłużne nacięcia na wierzchu szynki. Napełnij je połową czosnku, cebulą i papryką. Szynkę obwiąż, ułóż w brytfannie razem z obranymi ziemniakami. Skrop olejem. Piecz 90 min w 180ºC. Obłóż resztą czosnku. Piecz 20 min.



Warstwowa zapiekanka z kapustą

Składniki

  • 8 dużych ziemniaków
  • 600 g mięsa mielonego
  • cebula
  • jajko
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 150 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • kajzerka
  • świeże lub suszone zioła (oregano, majeranek, tymianek, kminek)

Sposób przygotowania

Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Namocz w wodzie kajzerkę, odciśnij. Poszatkuj drobno obraną cebulę. Mięso mielone (najlepiej wieprzowo-wołowe) połącz z jajkiem, kajzerką i cebulą. Wyrób gładką masę, dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Odciśnij i poszatkuj kapustę, dopraw ją kminkiem. 

Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z majonezem. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż boczkiem. Rozłóż połowę ziemniaków, posmaruj je częścią majonezu. Nałóż mięso i kapustę. Przykryj resztą ziemniaków z majonezem i pozostałym boczkiem. Piecz 90 min w 180ºC. Posyp ulubionymi ziołami.

Reklama



Kurczak z pieczarkami

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko
  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 150 g wędzonej kiełbasy
  • 300 g pieczarek
  • 100 ml kremówki
  • cebula
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Piersi opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Oprósz solą i pieprzem, obsmaż na 2 łyżkach oleju, zdejmij z patelni. Wrzuć pokrojoną kiełbasę, przesmaż i również zdejmij z patelni. Wlej kolejne 2 łyżki oleju. Zrumień poszatkowaną cebulę. 

Dodaj opłukane i pokrojone pieczarki. Duś, aż większość płynu odparuje. Pieczarki połącz z kurczakiem, kiełbasą, kremówką i jajkiem. Dopraw do smaku. Naczynie wylep ciastem, nałóż farsz. Przykryj resztą ciasta. Piecz 30 min w 180°C. 

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy