Zimowy obiad z piekarnika

Gdy temperatura spada, rośnie apetyt na mięso, gęste sosy, sery, ziemniaki i makaron. Te zapiekanki z pewnością go zaspokoją!

Pieczona szynka z ziemniakami

Czas przyrządzenia: 130 min
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1,2 kg szynki
  • 5 ząbków czosnku
  • po strąku czerwonej i żółtej papryki
  • cebula
  • 1,5 kg ziemniaków
  • rozmaryn, sól,
  • pieprz, olej
  • wędzona papryka

Surową szynkę opłucz, osusz, natrzyj olejem (4 łyżki) wymieszanym ze sporą szczyptą soli i pieprzu oraz 2 łyżkami wędzonej papryki. Obłóż rozmarynem, odstaw na 2 godziny. 

Oczyszczone papryki pokrój w paski, czosnek w plasterki, cebulę w piórka. Zrób podłużne nacięcia na wierzchu szynki. Napełnij je połową czosnku, cebulą i papryką. Szynkę obwiąż, ułóż w brytfannie razem z obranymi ziemniakami. Skrop olejem. Piecz 90 min w 180ºC. Obłóż resztą czosnku. Piecz 20 min.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje