Zimowy obiad z piekarnika
Gdy temperatura spada, rośnie apetyt na mięso, gęste sosy, sery, ziemniaki i makaron. Te zapiekanki z pewnością go zaspokoją!
Pieczona szynka z ziemniakami
Surową szynkę opłucz, osusz, natrzyj olejem (4 łyżki) wymieszanym ze sporą szczyptą soli i pieprzu oraz 2 łyżkami wędzonej papryki. Obłóż rozmarynem, odstaw na 2 godziny.
Oczyszczone papryki pokrój w paski, czosnek w plasterki, cebulę w piórka. Zrób podłużne nacięcia na wierzchu szynki. Napełnij je połową czosnku, cebulą i papryką. Szynkę obwiąż, ułóż w brytfannie razem z obranymi ziemniakami. Skrop olejem. Piecz 90 min w 180ºC. Obłóż resztą czosnku. Piecz 20 min.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Namocz w wodzie kajzerkę, odciśnij. Poszatkuj drobno obraną cebulę. Mięso mielone (najlepiej wieprzowo-wołowe) połącz z jajkiem, kajzerką i cebulą. Wyrób gładką masę, dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Odciśnij i poszatkuj kapustę, dopraw ją kminkiem.
Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z majonezem. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż boczkiem. Rozłóż połowę ziemniaków, posmaruj je częścią majonezu. Nałóż mięso i kapustę. Przykryj resztą ziemniaków z majonezem i pozostałym boczkiem. Piecz 90 min w 180ºC. Posyp ulubionymi ziołami.
Sposób przygotowania
Piersi opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Oprósz solą i pieprzem, obsmaż na 2 łyżkach oleju, zdejmij z patelni. Wrzuć pokrojoną kiełbasę, przesmaż i również zdejmij z patelni. Wlej kolejne 2 łyżki oleju. Zrumień poszatkowaną cebulę.
Dodaj opłukane i pokrojone pieczarki. Duś, aż większość płynu odparuje. Pieczarki połącz z kurczakiem, kiełbasą, kremówką i jajkiem. Dopraw do smaku. Naczynie wylep ciastem, nałóż farsz. Przykryj resztą ciasta. Piecz 30 min w 180°C.