Zimowy obiad z piekarnika
Gdy temperatura spada, rośnie apetyt na mięso, gęste sosy, sery, ziemniaki i makaron. Te zapiekanki z pewnością go zaspokoją!

Pieczona szynka z ziemniakami
Składniki
- 1,2 kg szynki
- 5 ząbków czosnku
- po strąku czerwonej i żółtej papryki
- cebula
- 1,5 kg ziemniaków
- rozmaryn, sól,
- pieprz, olej
- wędzona papryka
Surową szynkę opłucz, osusz, natrzyj olejem (4 łyżki) wymieszanym ze sporą szczyptą soli i pieprzu oraz 2 łyżkami wędzonej papryki. Obłóż rozmarynem, odstaw na 2 godziny. Oczyszczone papryki pokrój w paski, czosnek w plasterki, cebulę w piórka. Zrób podłużne nacięcia na wierzchu szynki. Napełnij je połową czosnku, cebulą i papryką. Szynkę obwiąż, ułóż w brytfannie razem z obranymi ziemniakami. Skrop olejem. Piecz 90 min w 180ºC. Obłóż resztą czosnku. Piecz 20 min.

Warstwowa zapiekanka z kapustą
Składniki
- 8 dużych ziemniaków
- 600 g mięsa mielonego
- cebula
- jajko
- 200 g kapusty kiszonej
- 150 g wędzonego boczku w plasterkach
- 4 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- kajzerka
- świeże lub suszone zioła (oregano, majeranek, tymianek, kminek)
Sposób przygotowania
Ziemniaki obierz, pokrój w cienkie plasterki. Namocz w wodzie kajzerkę, odciśnij. Poszatkuj drobno obraną cebulę. Mięso mielone (najlepiej wieprzowo-wołowe) połącz z jajkiem, kajzerką i cebulą. Wyrób gładką masę, dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Odciśnij i poszatkuj kapustę, dopraw ją kminkiem. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z majonezem. Dno naczynia żaroodpornego wyłóż boczkiem. Rozłóż połowę ziemniaków, posmaruj je częścią majonezu. Nałóż mięso i kapustę. Przykryj resztą ziemniaków z majonezem i pozostałym boczkiem. Piecz 90 min w 180ºC. Posyp ulubionymi ziołami.

Kurczak z pieczarkami
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- jajko
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
- 150 g wędzonej kiełbasy
- 300 g pieczarek
- 100 ml kremówki
- cebula
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Piersi opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Oprósz solą i pieprzem, obsmaż na 2 łyżkach oleju, zdejmij z patelni. Wrzuć pokrojoną kiełbasę, przesmaż i również zdejmij z patelni. Wlej kolejne 2 łyżki oleju. Zrumień poszatkowaną cebulę. Dodaj opłukane i pokrojone pieczarki. Duś, aż większość płynu odparuje. Pieczarki połącz z kurczakiem, kiełbasą, kremówką i jajkiem. Dopraw do smaku. Naczynie wylep ciastem, nałóż farsz. Przykryj resztą ciasta. Piecz 30 min w 180°C.