Reklama

Zimowy sernik z mandarynkami

Pachnący mandarynkami sernik na kruchym spodzie to nasza propozycja na zimowy deser. Jest nieprzyzwoicie smaczny i zadowoli każdego łasucha.

Czas przyrządzenia: ok. 110 min
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 kg twarogu
  • 15 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • proszek do pieczenia
  • 1/2 l kremówki 36 proc.
  • 4 mandarynki
  • 1 opakowanie kruchego ciasta
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

1. Jajka rozbij. Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw do schłodzenia. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa lub użyj gotowego sera na sernik. Do zmielonego sera dodaj żółtka, 15 dag cukru kryształu oraz opakowanie cukru waniliowego. Składniki utrzyj na puszystą i gładką masę.

2. Do masy serowej partiami dodawaj obydwie  mąki przesiane razem z łyżeczką proszku do pieczenia. Wszystko razem starannie zmiksuj.  Kremówkę ubij na sztywną pianę. Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno.

3. Ubitą kremówkę oraz pianę z białek delikatnie wmieszaj do masy serowej. Mandarynki obierz, podziel na cząstki, pozbaw osłonek.

Reklama

4. Tortownicę wylep kruchym ciastem. Nałóż 2/3 masy. Rozłóż mandarynki. Przykryj je resztą masy serowej. Piecz całość 90 minut w 180°C. Ostudź w piekarniku, posyp cukrem pudrem.


Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: sernik

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy