Zimowy sernik z mandarynkami
Pachnący mandarynkami sernik na kruchym spodzie to nasza propozycja na zimowy deser. Jest nieprzyzwoicie smaczny i zadowoli każdego łasucha.

Składniki
- 4 jajka
- 1 kg twarogu
- 15 dag cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- proszek do pieczenia
- 1/2 l kremówki 36 proc.
- 4 mandarynki
- 1 opakowanie kruchego ciasta
- cukier puder
Sposób przygotowania:
1. Jajka rozbij. Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw do schłodzenia. Twaróg zmiel trzykrotnie w maszynce do mięsa lub użyj gotowego sera na sernik. Do zmielonego sera dodaj żółtka, 15 dag cukru kryształu oraz opakowanie cukru waniliowego. Składniki utrzyj na puszystą i gładką masę.
2. Do masy serowej partiami dodawaj obydwie mąki przesiane razem z łyżeczką proszku do pieczenia. Wszystko razem starannie zmiksuj. Kremówkę ubij na sztywną pianę. Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno.
3. Ubitą kremówkę oraz pianę z białek delikatnie wmieszaj do masy serowej. Mandarynki obierz, podziel na cząstki, pozbaw osłonek.
4. Tortownicę wylep kruchym ciastem. Nałóż 2/3 masy. Rozłóż mandarynki. Przykryj je resztą masy serowej. Piecz całość 90 minut w 180°C. Ostudź w piekarniku, posyp cukrem pudrem.
Do czego wykorzystać skórkę z mandarynek?
Okres Bożego Narodzenia to czas, w którym prawie każdy z nas zjada spore ilości mandarynek. Kiedy już nacieszymy się ich smakiem, pomyślmy także o wykorzystaniu skórek. W każdym gospodarstwie domowym znajdziemy dla nich przynajmniej kilka zastosowań!




