Zioła zamiast soli

Nadmiar soli w jadłospisie zwiększa ryzyko wielu chorób, m.in. nerek, układu sercowo-naczyniowego osteoporozy, nadciśnienia tętniczego i nowotworu żołądka.

Ziołami można doprawić danie wprost na talerzu
Ziołami można doprawić danie wprost na talerzu123RF/PICSEL

Dlatego lepiej ją zastąpić ziołami, które nie tylko poprawiają smak potraw, ale też usprawniają przemianę materii m.in. przez działanie żółciopędne. Ziołami można natrzeć rybę lub mięso przed obróbką lub dodać je pod koniec.

Smak i trawienie potraw mięsnych poprawią m.in.: liść laurowy, pieprz, majeranek, tymianek, oregano, cząber i estragon.

Do ryb (skropionych do smaku sokiem z cytryny) najlepsze będą: rozmaryn, koperek, majeranek, papryka.

Potrawy jarskie doprawiajmy natką pietruszki, szałwią, gałką muszkatołową, cynamonem, imbirem, goździkami, bazylią, oregano.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas