Zioła zamiast soli
Nadmiar soli w jadłospisie zwiększa ryzyko wielu chorób, m.in. nerek, układu sercowo-naczyniowego osteoporozy, nadciśnienia tętniczego i nowotworu żołądka.
Dlatego lepiej ją zastąpić ziołami, które nie tylko poprawiają smak potraw, ale też usprawniają przemianę materii m.in. przez działanie żółciopędne. Ziołami można natrzeć rybę lub mięso przed obróbką lub dodać je pod koniec.
Smak i trawienie potraw mięsnych poprawią m.in.: liść laurowy, pieprz, majeranek, tymianek, oregano, cząber i estragon.
Do ryb (skropionych do smaku sokiem z cytryny) najlepsze będą: rozmaryn, koperek, majeranek, papryka.
Potrawy jarskie doprawiajmy natką pietruszki, szałwią, gałką muszkatołową, cynamonem, imbirem, goździkami, bazylią, oregano.