Ziołowe kotlety schabowe

Kotlety w niezwykłej panierce

Kotlety podawaj z sałatką
Kotlety podawaj z sałatką123RF/PICSEL

Składniki:

  • pół kg schabu bez kości
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 10 dag  żółtego sera
  • 2 jajka
  • szklanka bułki tartej
  • szklanka mąki
  • sól, pieprz
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Schab umyj, osusz, pokrój na plastry. Lekko rozbij przez folię spożywczą. Oprósz z obydwu stron solą i pieprzem.

2. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj bułkę tartą i zioła prowansalskie, wymieszaj. Jajka lekko roztrzep. Kotlety namocz w śmietanie, panieruj w mące, jajku i serowej mieszance (panierka powinna być dość gruba).

Dużą ilość oleju rozgrzej w głębokiej patelni, smaż kotlety z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas