Ziołowe kotlety schabowe
Kotlety w niezwykłej panierce
Składniki:
- pół kg schabu bez kości
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 10 dag żółtego sera
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej
- szklanka mąki
- sól, pieprz
- łyżeczka ziół prowansalskich
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Schab umyj, osusz, pokrój na plastry. Lekko rozbij przez folię spożywczą. Oprósz z obydwu stron solą i pieprzem.
2. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj bułkę tartą i zioła prowansalskie, wymieszaj. Jajka lekko roztrzep. Kotlety namocz w śmietanie, panieruj w mące, jajku i serowej mieszance (panierka powinna być dość gruba).
Dużą ilość oleju rozgrzej w głębokiej patelni, smaż kotlety z obydwu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu.