Ziołowe oliwy

Oliwa to nie tylko świetny dodatek do potraw. To również źródło cennych składników, które świetnie wpływają na zdrowie i urodę.

Oliwa
Oliwa123RF/PICSEL

Składniki:

  • 30 g gałązek bazylii
  • 250 ml rafinowanej oliwy (nie ekstra virgin)
  • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
  • garść świeżych liści szałwii 8 ząbków czosnku

Przygotowanie:

Wyparz butelki, podgrzej oliwę do temp. 90 st. C na średnim ogniu 2-3 minuty.

Rozmaryn: umyj gałązki, osusz ręcznikiem papierowym, przełóż do garnka z gorącą oliwą, zostaw na ogniu na minutę. Przełóż do butelki, zalej oliwą, zamknij i wystudź.

Bazylia: umyj liście i dokładnie osusz, potem postępuj jak wyżej.

Szałwia: opłucz garść liści, osusz dokładnie i dalej postępuj jak wyżej.

Czosnek: smaż przez 2 minuty w odrobinie oliwy, nie dopuść do przypalenia. Wlej resztę oliwy i podgrzewaj 2-3 minuty, potem postępuj jak wyżej.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas