Ziołowe oliwy
Oliwa to nie tylko świetny dodatek do potraw. To również źródło cennych składników, które świetnie wpływają na zdrowie i urodę.
Składniki:
- 30 g gałązek bazylii
- 250 ml rafinowanej oliwy (nie ekstra virgin)
- 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
- garść świeżych liści szałwii 8 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Wyparz butelki, podgrzej oliwę do temp. 90 st. C na średnim ogniu 2-3 minuty.
Rozmaryn: umyj gałązki, osusz ręcznikiem papierowym, przełóż do garnka z gorącą oliwą, zostaw na ogniu na minutę. Przełóż do butelki, zalej oliwą, zamknij i wystudź.
Bazylia: umyj liście i dokładnie osusz, potem postępuj jak wyżej.
Szałwia: opłucz garść liści, osusz dokładnie i dalej postępuj jak wyżej.
Czosnek: smaż przez 2 minuty w odrobinie oliwy, nie dopuść do przypalenia. Wlej resztę oliwy i podgrzewaj 2-3 minuty, potem postępuj jak wyżej.