Ziołowe placki
Chrupiące i aromatyczne placki to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Gwarantujemy, że znikną w kilka minut.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz, a następnie zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Masę odstaw na 5 minut. Po tym czasie zlej ostrożnie gromadzący się sok (nie mieszaj masy ziemniaczanej, aby skrobia pozo- stała na dnie naczynia).
2. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do masy ziemniaczanej. Cebulę obierz i drobno posiekaj, również dodaj do przygotowanej wcześniej masy na placki. Wsyp umyty i poszatkowany drobno szczypiorek.
3. Na koniec wbij całe jajko i wsyp mąkę pszenną. Całość starannie wymieszaj. Masę na placki dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
4. Na patelni rozgrzej olej. Smaż partiami dość duże i rumiane placki ziemniaczane. Po usmażeniu ułóż je na papierowych ręcznikach kuchennych lub na bibule, aby osączyć tłuszcz.
5. Śmietanę (koniecznie gęstą i kwaśną) dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj przeciśnięty lub obrany i drobno posiekany ząbek czosnku, wymieszaj. Opłucz, osusz i poszatkuj zioła.
6. Na półmisku lub talerzykach układaj porcje placków. Dekoruj je przyprawioną śmietaną oraz świeżymi ziołami.
Koszt porcji: 1,60 zł