Reklama

Ziołowe placki

Chrupiące i aromatyczne placki to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Gwarantujemy, że znikną w kilka minut.

Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • po 1 marchewce i cebuli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • olej
  • 200 ml śmietany
  • garść dowolnych ziół
  • czosnek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz, a następnie zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Masę odstaw na 5 minut. Po tym czasie zlej ostrożnie gromadzący się sok (nie mieszaj masy ziemniaczanej, aby skrobia pozo- stała na dnie naczynia).

2. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do masy ziemniaczanej. Cebulę obierz i drobno posiekaj, również dodaj do przygotowanej wcześniej masy na placki. Wsyp umyty i poszatkowany drobno szczypiorek.

3. Na koniec wbij całe jajko i wsyp mąkę pszenną. Całość starannie wymieszaj. Masę na placki dopraw do smaku  solą oraz pieprzem.

Reklama

4. Na patelni rozgrzej olej. Smaż partiami dość duże i rumiane placki ziemniaczane. Po usmażeniu ułóż je na papierowych ręcznikach kuchennych lub na bibule, aby osączyć tłuszcz.

5. Śmietanę (koniecznie gęstą i kwaśną) dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj przeciśnięty lub obrany i drobno posiekany ząbek czosnku, wymieszaj. Opłucz, osusz i poszatkuj zioła.

6. Na półmisku lub talerzykach układaj porcje placków. Dekoruj je przyprawioną śmietaną oraz  świeżymi ziołami.

Koszt porcji: 1,60 zł

Świat kobiety
Dowiedz się więcej na temat: placki ziemniaczane
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy