Ziołowe ziemniaczki
Ziemniaki, najlepiej podobnej wielkości, dokładnie wyszoruj ostrą ściereczką.
Składniki na 2-3 porcje:
- 40 dag młodych małych ziemniaków
- 2-3 łyżki masła
- po 1/2 łyżeczki tymianku i rozmarynu
- duża szczypta soli
Dodatkowo:
- 2-3 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 mały ząbek czosnku
- sól
- czarny pieprz
- 2-3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- kilka listków bazylii
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki, najlepiej podobnej wielkości, dokładnie wyszoruj ostrą ściereczką. Osusz papierowym ręcznikiem, a następnie, każdy z osobna, zawiń w folię aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz). Zawinięte ziemniaczki ułóż na blasze. Piecz przez 75 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180ºC.
2. Upieczone ziemniaczki rozwiń z folii i przełóż do garnka. Dodaj do nich masło, tymianek, rozmaryn, sól. Wstrząśnij, by masło równomiernie oblepiło ziemniaczki. Trzymaj w przykrytym garnku.
3. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło i wrzuć czosnek. Wymieszaj i wbij ostrożnie jajka. Posyp je solą i odrobiną pieprzu. Przykryj i smaż 2-3 minuty - białko powinno być ścięte, a żółtko lejące.
4. Na talerz wyłóż po porcji ziemniaków. Połóż na nich po jednym jajku. Całość posyp pieprzem i listkami bazylii. Natychmiast podawaj.