Ziołowe ziemniaczki

Ziemniaki, najlepiej podobnej wielkości, dokładnie wyszoruj ostrą ściereczką.

Ziołowe ziemniaczki. Możesz na nie położyć jajko sadzone
Ziołowe ziemniaczki. Możesz na nie położyć jajko sadzonePicsel123RF/PICSEL

Składniki na 2-3 porcje:

  • 40 dag młodych małych ziemniaków
  • 2-3 łyżki masła
  • po 1/2 łyżeczki tymianku i rozmarynu
  • duża szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2-3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól
  • czarny pieprz
  • 2-3 łyżeczki posiekanego szczypiorku
  • kilka listków bazylii

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki, najlepiej podobnej wielkości, dokładnie wyszoruj ostrą ściereczką. Osusz papierowym ręcznikiem, a następnie, każdy z osobna, zawiń w folię aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz). Zawinięte ziemniaczki ułóż na blasze. Piecz przez 75 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180ºC.

2. Upieczone ziemniaczki rozwiń z folii i przełóż do garnka. Dodaj do nich masło, tymianek, rozmaryn, sól. Wstrząśnij, by masło równomiernie oblepiło ziemniaczki. Trzymaj w przykrytym garnku.

3. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło i wrzuć czosnek. Wymieszaj i wbij ostrożnie jajka. Posyp je solą i odrobiną pieprzu. Przykryj i smaż 2-3 minuty - białko powinno być ścięte, a żółtko lejące.

4. Na talerz wyłóż po porcji ziemniaków. Połóż na nich po jednym jajku. Całość posyp pieprzem i listkami bazylii. Natychmiast podawaj.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas