Ziołowy kurczak w warzywach
Na wyjątkową okazję przygotuj wyjątkowy obiad.

Składniki
- kurczak (ok. 1 i 1/2 kg)
- 1 i 1/2 kg warzyw: ziemniaki,
- marchewki, szalotki oraz
- pietruszka
- cytryna
- łyżka suszonego tymianku
- łyżka suszonego oregano
- 2 gałązki rozmarynu
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
6 porcji
Sposób przygotowania
1. Kurczaka umyj. Natrzyj go solą, pieprzem, tymiankiem i oregano. Do środka włóż pokrojoną w ćwiartki cytrynę i rozmaryn. 2. Czosnek obierz, pokrój na plasterki. Natnij skórę kurczaka i wsuń pod nią plasterki czosnku. Warzywa umyj, obierz, pokrój w ćwiartki. Ułóż je na blasze do pieczenia, polej oliwą, posyp solą i pieprzem. 3. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Ułóż kurczaka na warzywach i wstaw do piekarnika. Po 20 minutach obróć go na bok, po 20 kolejnych - na drugi bok. Na koniec obróć piersiami do góry i piecz 30 minut (w sumie ok. 90 minut).