Złociste rulony ze śledziem
Dla miłośników dań rybnych.

Składniki
- po 5 łyżek mąki ryżowej i kukurydzianej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 3/4 szkl. mleka roślinnego, np. ryżowego
- 1/4 szkl. wody gazowanej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 3 płaty śledziowe solone
- 5-6 łyżek rzeżuchy
- 2 łyżki kiełków brokuła
- 2 łyżki serka homogenizowanego
- ocet
- cukier
- mleko do moczenia śledzi
- pieprz
- sól
- olej
Sposób przygotowania
1. Śledzie pokrój, włóż do mleka. Po 90 min opłucz je, skrop octem, posyp cukrem. Posmaruj olejem. Serek wymieszaj z posiekaną rzeżuchą i 2/3 porcji kiełków, dopraw szczyptą pieprzu. 2. Wymieszaj wszystkie rodzaje mąki z kurkumą i szczyptą soli. Dolej mleko roślinne, wodę oraz 2 łyżki oleju. Wbij jajka. Zmiksuj na gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 30 minut. 3. Patelnię mocno rozgrzej (ew. lekko natłuść), wlewaj porcje ciasta i smaż z obu stron na rumiano. Przygotowane naleśniki owiń folią, wstaw do ciepłego piekarnika. 4. Naleśniki posmaruj serkiem. Rozłóż na każdym po porcji śledzia. Zwiń w rulony. Każdy pokrój na 3 części. Udekoruj kiełkami. Podawaj na zimno lub krótko podgrzane w piekarniku.