Złociste rulony ze śledziem
Dla miłośników dań rybnych.
Sposób przygotowania
1. Śledzie pokrój, włóż do mleka. Po 90 min opłucz je, skrop octem, posyp cukrem. Posmaruj olejem. Serek wymieszaj z posiekaną rzeżuchą i 2/3 porcji kiełków, dopraw szczyptą pieprzu.
2. Wymieszaj wszystkie rodzaje mąki z kurkumą i szczyptą soli. Dolej mleko roślinne, wodę oraz 2 łyżki oleju. Wbij jajka. Zmiksuj na gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na 30 minut.
3. Patelnię mocno rozgrzej (ew. lekko natłuść), wlewaj porcje ciasta i smaż z obu stron na rumiano. Przygotowane naleśniki owiń folią, wstaw do ciepłego piekarnika.
4. Naleśniki posmaruj serkiem. Rozłóż na każdym po porcji śledzia. Zwiń w rulony. Każdy pokrój na 3 części. Udekoruj kiełkami. Podawaj na zimno lub krótko podgrzane w piekarniku.