Złocisty filet z morelami
Morele dodadzą lekkiej słodyczy i wyrazistego smaku!

Składniki
- 50 dag piersi z indyka
- 2 pomidory (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego)
- 1 duża marchewka
- 1 cebulka
- 4-5 suszonych moreli
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/2 szkl. rosołu drobiowego, np. z kostki
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
- listki bazylii do dekoracji
4-5 porcji
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki. Cebulę i marchew obierz, drobno pokrój. Posyp mięso, dołóż musztardę i wymieszaj.2. Morele posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na spore cząstki (usuń głąb) i wrzuć na rozgrzany olej. Gdy się rozgotują, a sok jeszcze nie wyparuje,zmniejsz ogień, dodaj morele i rozmaryn. Dopraw do smaku solą i pieprzem.3. Do gotujących się pomidorów włóż mięso z warzywami.Wymieszaj i duś,podlewając rosołem. Wymieszaj śmietanę z mąką i odrobiną sosu z gulaszu, wlej do garnka. Gotuj kilka minut, by sos zgęstniał. Posyp bazylią.