Reklama

Reklama

Złocisty filet z morelami

Morele dodadzą lekkiej słodyczy i wyrazistego smaku!

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 4-5 porcji

Składniki

  • 50 dag piersi z indyka
  • 2 pomidory (lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego)
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebulka
  • 4-5 suszonych moreli
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 szkl. rosołu drobiowego, np. z kostki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Mięso opłucz, osusz i pokrój na małe kawałki. Cebulę i marchew obierz, drobno pokrój. Posyp mięso, dołóż musztardę i wymieszaj.

2. Morele posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Pokrój na spore cząstki (usuń głąb) i wrzuć na rozgrzany olej. Gdy się rozgotują, a sok jeszcze nie wyparuje,zmniejsz ogień, dodaj morele i rozmaryn. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Do gotujących się pomidorów włóż mięso z warzywami.Wymieszaj i duś,podlewając rosołem. Wymieszaj śmietanę z mąką i odrobiną sosu z gulaszu, wlej do garnka. Gotuj kilka minut, by sos zgęstniał. Posyp bazylią.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje