Złociutkie i chrupiące - placuszki z przepisu Ewy Wachowicz zawsze się udają
Ciekawą opcją są też placuszki z cukinii. Można je serwować z dowolnymi dodatkami. Osobiście uważam, że świetnie komponują się z wędzonym łososiem.
Placuszki z cukinii - przepis Ewy Wachowicz
Składniki
- 1 cukinia
- 2 jajka
- 1 - cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mąki
- 1 garść koperku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Cukinię umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jeżeli cukinie są małe, lepiej wziąć dwie.
- Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
- Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę i garść posiekanego koperku.
- Przyprawić pieprzem. Kto chce, może jeszcze dodatkowo posolić.
- Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły.
- Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki.
- Smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
- Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i wędzonym łososiem.
- Można udekorować koperkiem.