Złociutkie i chrupiące - placuszki z przepisu Ewy Wachowicz zawsze się udają

Ciekawą opcją są też placuszki z cukinii. Można je serwować z dowolnymi dodatkami. Osobiście uważam, że świetnie komponują się z wędzonym łososiem.

Z cukinii można przygotować np. wyśmienite placki na obiad
Z cukinii można przygotować np. wyśmienite placki na obiad123RF/PICSEL

Placuszki z cukinii - przepis Ewy Wachowicz

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 - cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki mąki
  • 1 garść koperku
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  2. Jeżeli cukinie są małe, lepiej wziąć dwie. 
  3. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
  4. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę i garść posiekanego koperku. 
  5. Przyprawić pieprzem. Kto chce, może jeszcze dodatkowo posolić. 
  6. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły. 
  7. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki. 
  8. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. 
  9. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  10. Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i wędzonym łososiem. 
  11. Można udekorować koperkiem.
"Ewa gotuje": pomidorowa z mleczkiem kokosowym, pierogi z ricottą, bezy z bitą śmietaną i owocamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas