Zmiana jednego składnika w szarlotce zdziała cuda. Pycha!
Smak dzieciństwa, najlepsze wspomnienia. Niezwykły aromat szarlotki uwielbia wielu z nas. Dziś proponujemy zupełnie inną jej wersję. W tym pysznym cieście pełnym jabłek w ogóle nie ma masła. Z tym przepisem już za 1,5 godziny będziesz się zajadać przepyszną szarlotką. Do dzieła!
Składniki na ciasto:
- 2 1/2 szklanki mąki uniwersalnej (pamiętaj, żeby ją przesiać)
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
Składniki na nadzienie:
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki stołowe mąki uniwersalnej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1,3 kg jabłek, pokrojonych w plasterki o grubości 3/4 cala
Sposób przygotowania ciasta:
Ciasto:
- Rozgrzej piekarnik do 200°C
- Połącz mąkę, cukier i sól w misce.
- Wymieszaj mleko i olej naraz i połącz widelcem z mieszaniną mąki, cukru i soli.
- Zagnieć ciasto, formując kulę.
- Ciasto podzieli na dwie części. Jedną zawiń w papier, drugą rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki i blaszkę, i ciasto w papierze na czas przygotowywania nadzienia.
Sposób przygotowania nadzienia:
- Połącz cukier, mąkę i przyprawy w dużej misce.
- Wymieszaj jabłka z tą mieszanką i umieść w przygotowanej wcześniej blaszce.
- Przykryj drugą połową ciasta. Możesz wyciąć plastry, możesz rozwałkować na placek, pełna dowolność.
- Posmaruj wierzch mlekiem i posyp cukrem, omijając brzegi ciasta.
- Zrób ok. 10 dziurek nożem w górnej warstwie ciasta, aby uwolnić parę.
- Możesz dodatkowo podłożyć blaszkę, gdyby jabłka przeciekały
- Piecz przez 50-55 minut, aż ciasto będzie złote.
- Schłodź całkowicie (około 3 godzin).
Czytaj też: