Zmiana jednego składnika w szarlotce zdziała cuda. Pycha!

Smak dzieciństwa, najlepsze wspomnienia. Niezwykły aromat szarlotki uwielbia wielu z nas. Dziś proponujemy zupełnie inną jej wersję. W tym pysznym cieście pełnym jabłek w ogóle nie ma masła. Z tym przepisem już za 1,5 godziny będziesz się zajadać przepyszną szarlotką. Do dzieła!

Szarlotka
Szarlotka123RF/PICSEL

Składniki na ciasto:

  • 2 1/2 szklanki mąki uniwersalnej (pamiętaj, żeby ją przesiać)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego 

Składniki na nadzienie:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki stołowe mąki uniwersalnej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1,3 kg jabłek, pokrojonych w plasterki o grubości 3/4 cala 

Sposób przygotowania ciasta:


Ciasto:

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C
  • Połącz mąkę, cukier i sól w misce.
  • Wymieszaj mleko i olej naraz i połącz widelcem z mieszaniną mąki, cukru i soli.
  • Zagnieć ciasto, formując kulę.
  • Ciasto podzieli na dwie części. Jedną zawiń w papier, drugą rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki i blaszkę, i ciasto w papierze na czas przygotowywania nadzienia. 

Sposób przygotowania nadzienia:

  • Połącz cukier, mąkę i przyprawy w dużej misce.
  • Wymieszaj jabłka z tą mieszanką i umieść w przygotowanej wcześniej blaszce.
  • Przykryj drugą połową ciasta. Możesz wyciąć plastry, możesz rozwałkować na placek, pełna dowolność.
  • Posmaruj wierzch mlekiem i posyp cukrem, omijając brzegi ciasta.
  • Zrób ok. 10 dziurek nożem w górnej warstwie ciasta, aby uwolnić parę.
  • Możesz dodatkowo podłożyć blaszkę, gdyby jabłka przeciekały
  • Piecz przez 50-55 minut, aż ciasto będzie złote. 
  • Schłodź całkowicie (około 3 godzin).

Czytaj też: 

Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc.12: Alan AnderszINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas