Reklama

Reklama

Znana szefowa kuchni zdradza przepis na chleb z cukinii

Podczas pandemii pieczenie chleba stało się jedną z popularniejszych kulinarnych aktywności. Przez pewien czas za najsmaczniejszy uważany był chleb bananowy. Teraz jednak pokonał go chleb z cukinii. Przepisem na ten przysmak podzieliła się Mia Rigden, szefowa kuchni i trenerka żywieniowa.

Spowodowana pandemią izolacja sprawiła, że zaczęliśmy żywo interesować się gotowaniem. Nadmiar wolnego czasu wielu z nas przeznaczyło na kulinarne eksperymenty i testowanie nowych przepisów, których w popularnych serwisach społecznościowych nie brakuje. Szczególnie dużym uznaniem cieszy się od pewnego czasu chlebek bananowy. Przypominający słodkie i wilgotne ciasto chleb na bazie dojrzałych bananów to jeden z największych hitów TikToka i Instagrama, gdzie internauci od miesięcy zamieszczają własne receptury tego przysmaku.

Ci, którym przyrządzanie bananowego chlebka się znudziło, powinni czym prędzej wypróbować chleb z cukinii. Przepisem na to danie podzieliła się w rozmowie z portalem "Well&Good" szefowa kuchni i trenerka żywieniowa Mia Rigden.

Reklama

"Jeśli masz już dość chleba bananowego, spróbuj upiec chleb z cukinii. To prawdziwy zastrzyk witamin, minerałów i fitoskładników, a zarazem świetny pomysł na weekendowe śniadanie lub popołudniową przekąskę" - zachwala swoją recepturę ekspertka.

Cukinia, która stanowi główny składnik tego wypieku, jest w istocie prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawiera ona pokaźne ilości potasu, żelaza i magnezu oraz witamin A, C, K i B1. Jest przy tym dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który zapewnia na długo uczucie sytości i wspomaga pracę układu trawiennego. Ponadto cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna, posiada niski indeks glikemiczny i skutecznie odkwasza organizm.

Do przygotowania chleba będą potrzebne następujące składniki:

Składniki

  • 2 filiżanki startej cukinii
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki (zwykłej lub bezglutenowej)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • łyżeczka cukru kokosowego
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

"Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż 20-centymetrową foremkę papierem do pieczenia. W średniej wielkości misce połącz cukinię, jajka, miód, oliwę z oliwek i ekstrakt waniliowy. W osobnej, mniejszej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól. Wsyp suche składniki do składników mokrych, dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj całość. Wlej ciasto do wyłożonej papierem formy i posyp cukrem kokosowym. Piecz przez 40-45 minut, aż ciasto się zarumieni" - instruuje szefowa kuchni.

Jak zaznacza Rigden, przepis ów możemy dowolnie modyfikować, dodając do chleba np. orzechy, startą gorzką czekoladę czy suszone śliwki.

"Najchętniej wykorzystuję go do przyrządzenia zdrowych tostów. Wystarczy podpiec kromki chleba i posmarować pożywnym masłem migdałowym" - podpowiada ekspertka.

Tym z nas, którzy nie należą do fanów cukinii, radzi ona wypróbować przepis mimo ewentualnych obaw.

"Nadaje ona chlebowi odpowiednią teksturę, ale pod względem smaku zupełnie cukinii nie przypomina" - uspokaja.

Zobacz również:

Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: chleb

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy