Zobacz, jak zrobić chrupiącą panierkę. Idealna do kurczaka i ryby

Chrupiąca panierka jest bardzo istotnym dodatkiem podczas przyrządzania ryb, czy kotletów. Podkreśla ona wyrazistość dania, ale najważniejsze jest, by była chrupiąca. Bardzo istotne są proporcje składników, takich jak mąka i bułka tarta. Trzeba też zwrócić uwagę na stopień rozgrzania oleju, aby nie przypalić dania. Jak uzyskać chrupiącą panierkę? Jakich błędów unikać? Dowiesz się z tego artykułu.

Panierka podkreśla smak dania
Panierka podkreśla smak dania123RF/PICSEL

Czemu panierka jest ważna?

Dania mięsne czy rybne podane bez panierki, nie smakują zbyt wykwintnie. Prawidłowo przyrządzone danie, zyskuje dodatkowe walory smakowe. Ponadto panierowana ryba czy kurczak, o wiele lepiej smakują razem z ziemniakami i świeżą sałatką. Pamiętaj o tym, by mięso smażyć na głębokim oleju, ale też nie dopuścić do jego przypalenia. Bowiem zła temperatura smażenia sprawa, że duża ilość tłuszczu wsiąknie w produkt. Istnieje wiele sposobów na panierowanie potraw, ale najlepiej sprawdzi się tradycyjna forma (mąka, jajko, bułka tarta lub płatki kukurydziane).

Jakich błędów unikać?

Panierowane potrawy należy smażyć na mocno rozgrzanym oleju
Panierowane potrawy należy smażyć na mocno rozgrzanym oleju123RF/PICSEL

Jeden z najczęściej popełnianych błędów to przyrządzanie słabo rozmrożonego mięsa lub ryby. Przez to panierka źle przylega, a podczas przygotowywania produktu, po prostu odpada. Jest to najbardziej zauważalne podczas smażenia, niestety wtedy ciężko jest już uratować sytuację. Dlatego zadbaj wcześniej o dokładne osuszenie filetów z wody. Olej nie powinien mieć zbyt wysokiej, ani niskiej temperatury, a potrawa musi być w nim zanurzona do połowy. Dzięki temu unikniesz przypalenia mięsa lub wsiąknięcia zbyt dużej ilości tłuszczu. Pamiętaj, aby po dokładnym usmażeniu ryby lub kurczaka z obu stron, przełożyć go na papier do pieczenia. W ten sposób osączą się z nadmiaru oleju i będą bardziej chrupiące.

Przepis na chrupiącą panierkę

Do przygotowania chrupiącej panierki, w której obtoczysz mięso, potrzebujesz paru składników:

  • talerz mąki,
  •  trzy jajka,
  • talerz płatków kukurydzianych lub bułki tartej,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka w proszku.

Sam sposób panierowania ryby lub kurczaka jest prosty i nie zajmie ci wiele czasu. Filety przekrój na cieńsze kawałki (około półtora centymetra szerokości). Następnie posyp je z obu stron przyprawami i wklep je. Potem obtocz mięso kolejno w mące, jajku, a na końcu w bułce tartej lub płatkach kukurydzianych. Smaż na średnim ogniu, aż do uzyskania rumianego koloru. Filety podawaj z ziemniakami i sałatką, smacznego!

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas