Żółta herbata: Właściwości, zastosowanie. Jak ją parzyć? Na co pomaga?
Istnieje wiele miłośników herbaty, którzy piją ją zarówno dla przyjemności, jak i dla zdrowia. Do jej najpopularniejszych rodzajów należą, m.in. herbata zielona, czarna czy czerwona. Najmniej znaną odmianą jest żółta herbata, która wykazuje jednak wiele prozdrowotnych właściwości. W odróżnieniu od innych herbat zawiera śladowe ilości kofeiny, dzięki czemu nie podrażnia żołądka i można ją pić przed snem. Żółta herbata oczyszcza organizm z toksyn oraz działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Obniża również ciśnienie i poziom „złego” cholesterolu we krwi, wspomagając tym samym pracę serca. Napar z żółtej herbaty może też poprawić koncentrację i pamięć oraz korzystnie wpłynąć na trawienie. Na co jeszcze może pomóc żółta herbata? W jaki sposób należy ją parzyć? Sprawdźmy.
Co to jest żółta herbata?
Żółta herbata to jedna z najrzadszych i najmniej znanych odmian herbaty. Produkowana jest z delikatnych pąków chińskich drzewek herbacianych w procesie fermentacji nieenzymatycznej. Liście żółtej herbaty są ciemnozielone z lekko żółtawym odcieniem, widocznym głównie na wewnętrznej stronie liści. Zebrane wczesną wiosną liście wraz z nierozwiniętymi pączkami najpierw się podgrzewa, następnie studzi, suszy i znów podgrzewa. Proces ten powtarza się kilka razy przez 2-3 dni. Żółta herbata zwana jest „herbatą cesarską”, gdyż według legendy zarezerwowana była jedynie dla cesarza Chin i jego rodziny.
Zdrowotne właściwości żółtej herbaty
Największą zaletą żółtej herbaty jest to, że zawiera niewielką ilość kofeiny (poniżej 1 proc.), więc jest lepiej tolerowana przez żołądek w odróżnieniu od innych rodzajów herbaty. Jest też źródłem garbników, dzięki czemu działa tonizująco i odświeżająco. Ma również właściwości oczyszczające podobne jak herbata czerwona. Wychwytuje toksyny i zbędne substancje z organizmu, ma jednak łagodniejsze działanie odchudzające. Żółta herbata zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które wyłapują wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia. Ma także działanie przeciwnowotworowe. Zawarte w niej flawonoidy hamują wzrost komórek rakowych i zapobiegają rozwojowi nowych. Żółta herbata zawiera również kwasy fenolowe: galusowy i cynamonowy, które wykazują właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Kofeina i teobromina zawarte żółtej herbacie mają działanie pobudzające i aktywizujące. Wpływają na zdolność koncentracji, poprawiają efektywność pracy oraz niwelują uczucie zmęczenia i osłabienia.
Na co jeszcze pomaga picie żółtej herbaty?
Picie żółtej herbaty pomaga chronić zęby przed próchnicą oraz łagodzić objawy związane z chorobami układu kostnego. Regularne picie naparu zapobiega łamliwości kości. Ludziom, którzy cierpią na bóle stawów, zaleca się picie 4-5 filiżanek dziennie. Żółta herbata ma zdolność do rozrzedzania krwi, poprawia również funkcje tętnic. Obniża podwyższone ciśnienie krwi oraz pomaga utrzymać jego prawidłowy poziom. Zawarte w żółtej herbacie katechiny obniżają poziom cholesterolu, dzięki czemu napar może zmniejszać ryzyko miażdżycy. Dlatego też żółta herbata korzystnie wpływa na pracę serca i całego układu krążenia. Regularne picie naparu obniża prawdopodobieństwo śmierci na skutek zawału prawie o 50 proc. Zmniejsza również ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Żółta herbata pozytywnie wpływa na układ pokarmowy oraz łagodzi problemy trawienne i gastryczne.
W jaki sposób parzyć żółtą herbatę?
Aby cieszyć się idealnym smakiem i aromatem naparu z żółtej herbaty, należy ją prawidłowo zaparzyć. Najlepsze do parzenia tego rodzaju herbaty są porcelanowe lub szklane naczynia o szerokim dnie. W takim naczyniu liście pod wpływem gorąca mogą się swobodnie rozwijać i oddawać swój aromat. Jedną łyżeczkę herbaty należy zalać 100 ml wody w temperaturze 80-90 stopni i parzyć około trzy minuty. Herbaty te najlepiej parzyć bez przykrycia. Napar z żółtej herbaty ma słomiano-żółty kolor. W smaku jest lekko cierpki i pozostawia słodkawy posmak. Zapach naparu jest dość intensywny i lekko orzeźwiający.