Żółta papryka w gorczycy
W zalewie z octu winnego.

Składniki na 6 porcji (litrowy słoik):
- 1 kg żółtej papryki, - 6 małych cebulek, - 80 g świeżego chrzanu, - 3/4 l białego octu winnego ( 6-procentowego), - 250 g cukru, - łyżeczka ziaren czarnego pieprzu, - łyżeczka gorczycy, sól
Przygotowanie:
Paprykę umyć, przepołowić, wyjąć gniazda nasienne. Osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na dość szerokie paski. Chrzan obrać, pociąć na cienkie plasterki. Słoik umyć, wyparzyć, wytrzeć do sucha. Paprykę, cebulki i chrzan układać w słoju w równych warstwach. Do garnka wlać ocet winny, dodać cukier, ziarna pieprzu i gorczycy oraz sól do smaku. Wymieszać, doprowadzić do wrzenia. Gorącą zalewą zalać paprykę w słoiku. Słój natychmiast dokładnie zamknąć i odwrócić do góry dnem. Po całkowitym ostudzeniu papryka jest gotowa do przechowania. Czas przygotowania 25 minut
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!