Zostań w domu… i grilluj!
Maj to miesiąc, który kojarzy się przede wszystkim z grillowaniem i biesiadowaniem w gronie najbliższych. Obecna sytuacja zmusiła nas do pozostania w domu, ale nie oznacza to, że musimy rezygnować z pieczonych smakołyków. Co wrzucić na ruszt i jak grillować bez wychodzenia z domu? Podpowiadamy!

Sałatka z grillowanymi warzywami i serem
Składniki
- kabanosy np. #JBB,
- oliwa,
- cukinia,
- ser typu camembert,
- sól i świeżo mielony pieprz
- szpinak
- czerwona cebula
- pestki dyni
- papryka kolorowa
Sposób przygotowania
Cukinię pokrój w talarki, cebulę na cienkie paski, paprykę w paski, a kabanosy w 2 cm kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko grilluj na patelni grillowej lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Gotowe składniki ułóż na szpinaku, udekoruj kawałkami sera lazur oraz pestkami dyni. Podawaj z bagietką lub chlebem.

Szaszłyki z kiełbasy i ciasta francuskiego
Składniki
- 1 ciasto francuskie
- kiełbasa wielkopolska np. #JBB
- majeranek
- patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania
Piekarnik nastaw na 190 stopni. Ciasto francuskie podziel na dwa płaty, na każdym ułóż po jednej kiełbasie. Posyp majerankiem i szczelnie zawiń. Pokrój na 2 cm plasterki i nabij na patyczki. Piecz w piekarniku przez około 30 minut.

Grillowane roladki z bakłażana z boczkiem
Składniki
- 100 g boczku np. #JBB
- bakłażan
- 50 g sera fety
- kilka suszonych pomidorów
- świeże zioła
- pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na odrobinie oliwy i ostudź. Do boczku dodaj pokrojone suszone pomidory oraz ser feta. Dopraw pieprzem oraz ziołami, wymieszaj. Bakłażana pokrój w duże plastry, ugrilluj. Nałóż farsz i zawiń całość.