Reklama

Reklama

Zostań w domu… i grilluj!

Maj to miesiąc, który kojarzy się przede wszystkim z grillowaniem i biesiadowaniem w gronie najbliższych. Obecna sytuacja zmusiła nas do pozostania w domu, ale nie oznacza to, że musimy rezygnować z pieczonych smakołyków. Co wrzucić na ruszt i jak grillować bez wychodzenia z domu? Podpowiadamy!

Sałatka z grillowanymi warzywami i serem

Składniki

  • kabanosy np. #JBB,
  • oliwa,
  • cukinia,
  • ser typu camembert,
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • szpinak
  • czerwona cebula
  • pestki dyni
  • papryka kolorowa

Sposób przygotowania

Cukinię pokrój w talarki, cebulę na cienkie paski, paprykę w paski, a kabanosy w 2 cm kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Wszystko grilluj na patelni grillowej lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Gotowe składniki ułóż na szpinaku, udekoruj kawałkami sera lazur oraz pestkami dyni. Podawaj z bagietką lub chlebem.

Szaszłyki z kiełbasy i ciasta francuskiego

Składniki

  • 1 ciasto francuskie
  • kiełbasa wielkopolska np. #JBB
  • majeranek
  • patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania

Piekarnik nastaw na 190 stopni. Ciasto francuskie podziel na dwa płaty, na każdym ułóż po jednej kiełbasie. Posyp majerankiem i szczelnie zawiń. Pokrój na 2 cm plasterki i nabij na patyczki. Piecz w piekarniku przez około 30 minut.

Reklama

Grillowane roladki z bakłażana z boczkiem

Składniki

  • 100 g boczku np. #JBB
  • bakłażan
  • 50 g sera fety
  • kilka suszonych pomidorów
  • świeże zioła
  • pieprz
  • oliwa

Sposób przygotowania

Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na odrobinie oliwy i ostudź. Do boczku dodaj pokrojone suszone pomidory oraz ser feta. Dopraw pieprzem oraz ziołami, wymieszaj. Bakłażana pokrój w duże plastry, ugrilluj. Nałóż farsz i zawiń całość.


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy