Zrazy z bekonem, jajkiem i ogórkiem
Doskonałe na niedzielny obiad
Składniki:
- 4 plastry wołowiny zrazowej
- 4 jajka
- 4 niewielkie ogórki kiszone
- 20 dag bekonu w kawałku
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki suszonego oregano
- sól, pieprz
- olej
- 3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego
- 10 kawałków suszonych grzybów
- cebula
- 2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
1. Plastry mięsa rozbij przez folię jak najcieniej. Oprósz je solą, pieprzem, oregano i posmaruj musztardą.
2. Jajka ugotuj na twardo. Bekon pokrój w osiem słupków, ogórki wzdłuż na pół. Przy krótszym brzegu połóż obrane jajko, a wokół niego bekon i ogórki. Zwiń ciasno i zepnij wykałaczkami.
3. Obsmaż zrazy z każdej strony na oleju na dużym ogniu.
4. W garnku zagotuj bulion, do wrzącego włóż obsmażone mięso, grzybki i duś, aż mięso będzie kruche.
5. Na patelni po zrazach podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę i przepołowione ząbki czosnku. Przełóż do garnka z mięsem.
6. Gdy mięso będzie już miękkie, możesz tradycyjnie zagęścić sos mąką lub zmiksować na gładko sos z grzybami.