Zrób sobie mleko roślinne
Mleko roślinne można zrobić samodzielnie w domu. Na dodatek, to będzie chyba najprostszy przepis, jaki kiedykolwiek znajdzie się na bemam.pl.

Dlaczego? Potrzebujemy jedynie nasion i wodę źródlaną. Tylko tyle
Mleko Ryżowe
Składniki: 1 szklanka ugotowanego ryżu 3 szklanki wody
Wykonanie: Krok 1: Składniki mieszamy razem. Krok 2: Miksujemy blenderem. Krok 3: Sito wykładamy gazą, następnie mieszankę przelewamy przez nią, odfiltrowując paproszki. I voilà - mleko gotowe.
Mleko Migdałowe
- ciut więcej zachodu, nieporównywalnie lepszy smak
Składniki:
1 szklanka migdałów 3 szklanki wody źródlanej
Wykonanie: Krok 1: Migdały należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Krok 2: Migdały zalewamy szklanką wody i odstawiamy na noc Krok 3:Wodę z migdałów odlewamy i zalewamy je 3 szklankami wody źródlanej. Krok 4: Całość miksujemy blenderem. Krok 5: Przecedzamy przez sito wyłożone gazą. Możemy dosłodzić np. miodem lub cukrem brzozowym.
Mleko owsiane
Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 4 szklanki wody źródlanej
Wykonanie: Krok 1: Płatki moczymy przez noc w wodzie. Krok 2: Następnie odcedzamy i mieszamy z 4 szklankami wody źródlanej. Krok 3: Całość ucieramy blenderem. Krok 4: Przecedzamy przez sito wyłożone gazą. Możemy dosłodzić np. miodem lub cukrem brzozowym.
Mleko kokosowe
Składniki: 1 szklanka wiórków kokosowych 4 szklanki wody źródlanej
Wykonanie: Krok 1: Wiórki moczymy przez 3 godziny w wodzie. Krok 2: Następnie odcedzamy i mieszamy z 4 szklankami wody źródlanej. Krok 3: Całość ucieramy blenderem. Krok 4: Przecedzamy przez sito wyłożone gazą. Możemy dosłodzić np. miodem lub cukrem brzozowym.
Podałam przepisy na 4 różne mleka roślinne. Dodam, że w podobny sposób można też wykonać mleko z nasion sezamu czy słonecznika.