Zupa babci Deszanki
Pyszna w smaku, do złudzenia przypominająca rosół, a co najważniejsze - zdrowa i dietetyczna. Robi się ją dwie minuty.
Składniki:
- 1 duża marchew
- 2 łyżki oliwki z oliwek
- litr wody
- łyżka przyprawy warzywnej
- sól
- pieprz
- zielona pietruszka
Sposób przygotowania:
Płuczemy, obieramy marchew, ścieramy na wiórki na tarce. Na patelni rozgrzewamy oliwkę z oliwek, wrzucamy startą marchew, mieszamy, gdy zacznie wrzeć, odstawiamy, studzimy.
Gotujemy w garnku 1 litr wody (na 4 porcje), dodajemy przyprawę i wrzucamy marchew uduszoną na patelni, doprowadzamy do wrzenia i szybko zestawiamy z ognia (nie może się gotować długo, bo będzie mętna).
Płuczemy, drobno siekamy zieloną pietruszkę, gotujemy osobno drobniutki makaron np. ryżowy. Nakładamy na talerz ugotowany makaron, zalewamy mocno podgrzanym oliwkowym rosołem, posypujemy zieleniną. Jest pyszna i przypomina rosół z najdelikatniejszego mięsa. Wspaniała dla osób na lekkostrawnej diecie.