Reklama

Reklama

Zupa bez wody

Nie trzeba nic dolewać, bo idealną konsystencję zawdzięcza soczystym warzywom. Zdrowe, wyraziste w smaku, a przy okazji bardzo sycące danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Trudno wymyślić coś łatwiejszego.

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 1,5-2 kg pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 12-18%
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 100 g ryżu
  • przyprawa z suszonych warzyw
  • sól
  • pieprz

Olej lub oliwę wlej do głębokiego garnka. Na gorący tłuszcz wrzuć drobno posiekaną cebulę, a kiedy się zeszkli – także czosnek. Pomidory umyj, obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Dodaj do naczynia i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Od czasu do czasu pomieszaj.

Bazę zupy zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito. Wsyp surowy ryż oraz dodaj pokrojoną w słupki marchew i pietruszkę. Ponownie gotuj, tym razem do momentu, kiedy ryż i warzywa będą odpowiednio miękkie.

Całość możesz wtedy zabielić lub podać z kleksem śmietany.

Rozlicz PIT online już teraz lub pobierz darmowy program

***

Zobacz także:

Reklama

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: zupa pomidorowa | Zupa krem z pomidorów | prosta zupa

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje