Reklama

Reklama

Zupa bez wody

Zupa bez wody idealną konsystencję zawdzięcza soczystym warzywom. Zdrowe, wyraziste w smaku, a przy okazji bardzo sycące danie, które świetnie sprawdzi się na obiad. Trudno wymyślić coś łatwiejszego niż nasza zupa bez wody!

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 1,5-2 kg pomidorów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 12-18%
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 100 g ryżu
  • przyprawa z suszonych warzyw
  • sól
  • pieprz

Zupa bez wody - przygotowanie

Olej lub oliwę wlej do głębokiego garnka. Na gorący tłuszcz wrzuć drobno posiekaną cebulę, a kiedy się zeszkli – także czosnek. Pomidory umyj, obierz i pokrój na mniejsze cząstki. Dodaj do naczynia i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut. Od czasu do czasu pomieszaj.

Bazę zupy zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito. Wsyp surowy ryż oraz dodaj pokrojoną w słupki marchew i pietruszkę. Ponownie gotuj, tym razem do momentu, kiedy ryż i warzywa będą odpowiednio miękkie.

Całość możesz wtedy zabielić lub podać z kleksem śmietany.

Reklama

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Tradycyjna pomidorowa

Domowy rosół

Zupa jarzynowa

Zobacz również:

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy