Zupa bobowa

Skorzystajmy z okazji i kiedy nadszedł sezon, cieszmy się smakiem świeżego bobu. Nie musi być dodatkiem do potraw, w końcu może być samodzielnym daniem. Dzisiaj przepis na zupę z bobu. Smacznego!

Z tego bobu powstanie pyszna zupa.
Z tego bobu powstanie pyszna zupa. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • marchew
  • pietruszka
  • seler mały
  • 1/2 kg bobu
  • 4 ziemniaki
  • słodka śmietana
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • koperek 

Sposób przygotowania:

Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić, delikatnie obrać ze skórki. Kilka ziaren zostawić w całości, resztę zmiksować z odrobiną bulionu i śmietaną. Do bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz grubo utartą włoszczyznę.

Zupę gotować do miękkości warzyw, doprawić do smaku, połączyć z puree z bobu oraz posiekanym koperkiem. Dodać całe ziarna bobu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas