Zupa bobowa
Skorzystajmy z okazji i kiedy nadszedł sezon, cieszmy się smakiem świeżego bobu. Nie musi być dodatkiem do potraw, w końcu może być samodzielnym daniem. Dzisiaj przepis na zupę z bobu. Smacznego!
Składniki:
- 2 szklanki bulionu z kurczaka
- marchew
- pietruszka
- seler mały
- 1/2 kg bobu
- 4 ziemniaki
- słodka śmietana
- sól
- pieprz
- ząbek czosnku
- koperek
Sposób przygotowania:
Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić, delikatnie obrać ze skórki. Kilka ziaren zostawić w całości, resztę zmiksować z odrobiną bulionu i śmietaną. Do bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz grubo utartą włoszczyznę.
Zupę gotować do miękkości warzyw, doprawić do smaku, połączyć z puree z bobu oraz posiekanym koperkiem. Dodać całe ziarna bobu.