Zupa brokułowa
Smakuje świetnie również zimą!
Składniki:
- 1 brokuł
- 1 papryczka chilli
- 4 ziemniaki
- włoszczyzna
- skrzydło z indyka
- ziele angielskie
- liść laurowy
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Włoszczyznę obierz. Mięso umyj i włóż do garnka z włoszczyzną, zielem angielskim i liściem laurowym, zalej 1,5 l wody. Gotuj pół godziny, ściągając szumowiny. Brokuł umyj, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dokładnie wypłucz.
2. Do wywaru dodaj ziemniaki i pokrojoną w plastry papryczkę. Po 15 minutach dodaj różyczki brokułu, przypraw solą, pieprzem i gotuj 15 minut. Wyjmij skrzydełko, obierz je z mięsa. Wrzuć je do zupy. Zupę możesz podać z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany.