Zupa brokułowa

Smakuje świetnie również zimą!

Lekka, ale pożywna zupa brokułowa
Lekka, ale pożywna zupa brokułowa123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 1 papryczka chilli
  • 4 ziemniaki
  • włoszczyzna
  • skrzydło z indyka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Włoszczyznę obierz. Mięso umyj i włóż do garnka z włoszczyzną, zielem angielskim i liściem laurowym, zalej 1,5 l wody. Gotuj pół godziny, ściągając szumowiny. Brokuł umyj, podziel na różyczki. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, dokładnie wypłucz.

2. Do wywaru dodaj ziemniaki i pokrojoną w plastry papryczkę. Po 15 minutach dodaj różyczki brokułu, przypraw solą, pieprzem i gotuj 15 minut. Wyjmij skrzydełko, obierz je z mięsa. Wrzuć je do zupy. Zupę możesz podać z kleksem jogurtu naturalnego lub śmietany.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas