Zupa brokułowa
Brokuły oczyść opłucz, podziel na małe różyczki.
Składniki na 4 porcje:
- 40 dag brokułów
- 2 ziemniaki (ok. 20 dag)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju
- 25 dag śmietany kremówki
- 800 ml bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- starta gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
1. Brokuły oczyść opłucz, podziel na małe różyczki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Warzywa osusz. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Kilka różyczek brokułów odłóż, resztę dodaj do cebuli i chwilę razem podduś. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki.
2. Warzywa zalej bulionem oraz śmietaną kremówką. Gotuj ok. 15 minut na małym płomieniu, bez przykrycia, by brokuły pozostały intensywnie zielone. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Miękkie warzywa wraz z wywarem zmiksuj na gładko. Odłożone wcześniej brokuły włóż do lekko posolonego wrzątku, gotuj 5 min, odcedź. Zupę ew. przypraw do smaku. Rozlej do miseczek, udekoruj ugotowanymi różyczkami brokułów.