Zupa brokułowa

Brokuły oczyść opłucz, podziel na małe różyczki.

Zupa brokułowa
Zupa brokułowa123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Składniki na 4 porcje:

  • 40 dag brokułów
  • 2 ziemniaki (ok. 20 dag)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 25 dag śmietany kremówki
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • starta gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

1. Brokuły oczyść opłucz, podziel na małe różyczki. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Warzywa osusz. Cebulę obierz, posiekaj. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Kilka różyczek brokułów odłóż, resztę dodaj do cebuli i chwilę razem podduś. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki.

2. Warzywa zalej bulionem oraz śmietaną kremówką. Gotuj ok. 15 minut na małym płomieniu, bez przykrycia, by brokuły pozostały intensywnie zielone. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Miękkie warzywa wraz z wywarem zmiksuj na gładko. Odłożone wcześniej brokuły włóż do lekko posolonego wrzątku, gotuj 5 min, odcedź. Zupę ew. przypraw do smaku. Rozlej do miseczek, udekoruj ugotowanymi różyczkami brokułów.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas