Reklama

Reklama

Zupa cebulowa

Przepis Sary La Fountain. Składniki na 5-6 porcji.

Składniki

  • 7-8 cebul
  • 50 g masła
  • 1 l bulionu
  • 3-5 łodyżek natki pietruszki
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 0,5-1 łyżki soli
  • 0,5-1 łyżki cukru
  • 2 listki laurowe
  • 1-3 łodyżki tymianku
  • 4 cl calvados / brandy / rum

Składniki na grzanki z serem

  • 5 tostów
  • 300 g tartego ementalera

Przygotowanie:

Reklama

Pokrój cebulę w półkrążki. Roztop masło, zbierz piankę. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie i nabierze koloru.

Dodaj bulion, ziele angielskie, pietruszkę, liście laurowe i tymianek. Dopraw solą i cukrem. Zamieszaj i gotuj ok. 15 minut.

Z kromek odetnij skórkę. Kromki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posyp startym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 5-10 minut.

Dodaj calvados i gotuj, aż calvados wyparuje. Podawaj z grzanką.

Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje