Zupa cebulowa
Przepis Sary La Fountain. Składniki na 5-6 porcji.

Składniki
- 7-8 cebul
- 50 g masła
- 1 l bulionu
- 3-5 łodyżek natki pietruszki
- 7 ziaren ziela angielskiego
- 0,5-1 łyżki soli
- 0,5-1 łyżki cukru
- 2 listki laurowe
- 1-3 łodyżki tymianku
- 4 cl calvados / brandy / rum
Składniki
na grzanki z serem
- 5 tostów
- 300 g tartego ementalera
Przygotowanie:
Pokrój cebulę w półkrążki. Roztop masło, zbierz piankę. Dodaj cebulę i smaż, aż zmięknie i nabierze koloru.
Dodaj bulion, ziele angielskie, pietruszkę, liście laurowe i tymianek. Dopraw solą i cukrem. Zamieszaj i gotuj ok. 15 minut.
Z kromek odetnij skórkę. Kromki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i posyp startym serem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 5-10 minut.
Dodaj calvados i gotuj, aż calvados wyparuje. Podawaj z grzanką.
Przepis autorstwa Sary La Fountain. Sarę możesz oglądać w serii "Antypody smaków" w poniedziałki o godz. 21:00 i 21:30 na kanale Nat Geo People.