Zupa cebulowa z grzanką
Przepis na smaczny krem cebulowy z grzankami

Składniki:
- 7 cebul,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 litr esencjonalnego bulionu wołowego,
- 10 dag żółtego sera,
- 200 ml białego wina,
- 1/2 bagietki,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- słodka mielona papryka,
- szczypta cukru, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
1. Cebule i czosnek obierz. Cebule potnij w półplasterki, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. W garnku rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę i czosnek. Zalej je bulionem. Doprowadź do wrzenia.
2. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych otworach. Kiedy zupa zagotuje się, dolej do niej wino. Zmniejsz płomień i przypraw do smaku solą, pieprzem, papryką i cukrem. Gotuj 20 minut.
3. Bagietkę potnij. Zupę rozlej do kokilek. Włóż po 2 kromki bułki. Posyp serem. Zapiekaj 10 minut w 200 st.