Zupa cebulowa z grzanką

Pokochasz ten smak.

Smaczna i aromatyczna zupa cebulowa
Smaczna i aromatyczna zupa cebulowa123RF/PICSEL

Składniki:

  • 6 dużych cebul
  • 1,5 l bulionu
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżka mąki
  • pół bagietki
  •  ząbek czosnku
  • 10 dag sera żółtego
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Cebule obierz, umyj. Wykrój z nich "piętki", pokrój w piórka. W garnku rozpuść masło, wrzuć cebule, duś do miękkości, cały czas mieszając i pilnując, by się nie przypaliły. Wlej bulion, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz. Duś na małym ogniu 20 minut. 10 minut przed końcem gotowania wlej wino. Gotuj kilka minut na dużym gazie, by alkohol wyparował. Zmniejsz gaz, gotuj 10 minut.

2. Pokrój bułkę, na patelni podgrzej grzanki z serem. Podawaj zupę z grzankami.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas