Zupa cebulowa z grzanką

Pokochasz ten smak.

Składniki:

  • 6 dużych cebul
  • 1,5 l bulionu
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżka mąki
  • pół bagietki
  •  ząbek czosnku
  • 10 dag sera żółtego
  • sól pieprz

Przygotowanie:

1. Cebule obierz, umyj. Wykrój z nich "piętki", pokrój w piórka. W garnku rozpuść masło, wrzuć cebule, duś do miękkości, cały czas mieszając i pilnując, by się nie przypaliły. Wlej bulion, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz. Duś na małym ogniu 20 minut. 10 minut przed końcem gotowania wlej wino. Gotuj kilka minut na dużym gazie, by alkohol wyparował. Zmniejsz gaz, gotuj 10 minut.

Reklama

2. Pokrój bułkę, na patelni podgrzej grzanki z serem. Podawaj zupę z grzankami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje