Zupa chrzanowa
Sycąca zupa o wyrazistym smaku

Składniki
- 4 ziemniaki
- 2 cebule
- olej
- 2,5 l bulionu warzywnego lub wywaru warzywnego z wędzonką
- 300 g białej kiełbasy
- 8 jajek na twardo
- 2 spore korzenie chrzanu
- szklanka gęstej śmietany
- sól, pieprz, cukier
- natka
8 porcji
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę, posiekaj cebulę,po czym podsmaż warzywa w garnku na oleju. Zalej bulionem. Dodaj kiełbasę i jeden oczyszczony korzeń chrzanu w całości. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min.2. Po tym czasie wyjmij kiełbasę i pokrój w plastry.Wywar połącz ze sparzonym, startym drugim korzeniem chrzanu, nie gotuj. Zapraw śmietaną, wcześniej zahartowaną zupą. Wymieszaj, podgrzewając, ale nie dopuszczaj,by zupa zawrzała. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą cukru. Posyp natką.
3. Podawaj z plasterkami kiełbasy oraz pokrojonymi jajkami na twardo, ew. z pokrojoną marchewką z wywaru.Możesz podawać z pieczywem.