Zupa cukiniowa
Zupa krem z cukinii będzie milą odmianą codziennego obiadu. Jest wyjątkowo smaczna.

Składniki
- 1 cukinia,
- 3-4 marchwie,
- sól,
- 2 cebule,
- pieprz,
- łyżki masła,
- ok. 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 2 łyżki oliwy,
- 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,
- świeży rozmaryn do dekoracji.
Cukinię cienko obrać ze skórki, rozkroić, usunąć ewentualne nasiona, miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, ewentualnie drobno posiekać. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę i podsmażyć ją. Dołożyć cukinię wraz z cebulą i je podsmażyć. Warzywa zalać bulionem. Zupę gotować na małym ogniu około 20 minut. Zupę zmiksować blenderem na gładko. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, oliwą z oliwek i ziołami prowansalskimi. Przelać do kokilek, udekorować gałązką rozmarynu. Podawać np. chrupiącą francuską bagietką.