Zupa cukiniowa

Zupa krem z cukinii będzie milą odmianą codziennego obiadu. Jest wyjątkowo smaczna.

Jest pyszna!
Jest pyszna! 123RF/PICSEL

Cukinię cienko obrać ze skórki, rozkroić, usunąć ewentualne nasiona, miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Marchewki obrać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, ewentualnie drobno posiekać. W rondelku rozgrzać masło, wrzucić marchewkę i podsmażyć ją. Dołożyć cukinię wraz z cebulą i je podsmażyć. Warzywa zalać bulionem. Zupę gotować na małym ogniu około 20 minut. Zupę zmiksować blenderem na gładko. Doprawić do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem, oliwą z oliwek i ziołami prowansalskimi. Przelać do kokilek, udekorować gałązką rozmarynu. Podawać np. chrupiącą francuską bagietką. 

Przepis na zupę krem z rzeżuchyInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas