Zupa cytrynowa
Zupa na indyczym mięsie z cytrynowym akcentem. Może być podawana dzieciom, które ukończyły drugi rok życia.

Składniki
- 100 g piersi indyka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1-2 łyżeczki 18-proc. śmietany
- 1/2 szkl. ugotowanego ryżu
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka posiekanego koperku
45 min
1
Przygotowanie:
1. Pietruszkę i seler dokładnie umyj, obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój je w kostkę, włóż do garnka i zalej 250 ml wrzątku.
2. Mięso opłucz, dodaj do warzyw i gotuj wszystko do miękkości. Odcedź warzywa i mięso, ale nie wylewaj wywaru, tylko dodaj do niego wyciśnięty sok z cytryny i ponownie zagotuj.
3. Mięso z indyka pokrój na bardzo małe kawałki i wraz z warzywami dodaj do wywaru.
4. Zupkę zabiel śmietaną i gotuj przez chwilę. Dodaj do niej ryż i posiekany koperek.