Zupa cytrynowa (po 3. roku)

Podaj na obiad oryginalną zupę cytrynową. Smakuje doskonale.

Zupa cytrynowa doskonale komponuje się z rybą
Zupa cytrynowa doskonale komponuje się z rybą123RF/PICSEL

Składniki:

  • 100 g piersi indyka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 1-2 łyżeczki śmietany
  • 1/2 szkl. ugotowanego ryżu
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka posiekanego koperku

Przygotowanie:

1. Pietruszkę i selera dokładnie umyj, obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój je w kostkę, włóż do garnka i zalej 250 ml wrzątku.

2. Mięso opłucz, dodaj do warzyw i gotuj wszystko do miękkości.

3. Odcedź warzywa i mięso, ale nie wylewaj wywaru, tylko dodaj do niego wyciśnięty sok z cytryny i ponownie zagotuj.

4. Mięso z indyka pokrój na bardzo małe kawałki i wraz z warzywami dodaj do wywaru.

5. Zupkę zabiel śmietaną i gotuj przez chwilę. 6. Dodaj do niej ryż i posiekany koperek.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas