Zupa cytrynowa (po 3. roku)
Podaj na obiad oryginalną zupę cytrynową. Smakuje doskonale.
Składniki:
- 100 g piersi indyka
- pietruszka
- kawałek selera
- 1-2 łyżeczki śmietany
- 1/2 szkl. ugotowanego ryżu
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka posiekanego koperku
Przygotowanie:
1. Pietruszkę i selera dokładnie umyj, obierz i opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój je w kostkę, włóż do garnka i zalej 250 ml wrzątku.
2. Mięso opłucz, dodaj do warzyw i gotuj wszystko do miękkości.
3. Odcedź warzywa i mięso, ale nie wylewaj wywaru, tylko dodaj do niego wyciśnięty sok z cytryny i ponownie zagotuj.
4. Mięso z indyka pokrój na bardzo małe kawałki i wraz z warzywami dodaj do wywaru.
5. Zupkę zabiel śmietaną i gotuj przez chwilę. 6. Dodaj do niej ryż i posiekany koperek.