Zupa cytrynowo-imbirowa

Poznajcie lekko azjatyckie smaki.

Zupa cytrynowo-imbirowa
Zupa cytrynowo-imbirowa123RF/PICSEL

Składniki

  • Pęczek szczypioru
  • 3 marchewki
  • 500 g ziemniaków
  • Bakłażan
  • 30 g imbiru
  • 1 chili
  • 2 kawałki trawy cytrynowej
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 800 ml bulionu
  • 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 2 liście limonki kaffir
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól, pieprz
  • 10 g maki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 łodyżek kolendry

Przygotowanie

Szczypior, marchewkę, ziemniaki i bakłażana pokroić. Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki. Chili wypestkować i drobno posiekać. Trawę cytrynową obrać, białą część ze środka drobno pokroić.

Bulion zagotować z mlekiem kokosowym. Dodać pastę curry, trawę cytrynową, chili imbir i listki limonki, gotować 5 minut. Dodać ziemniaki, marchewkę i bakłażana, gotować 15-20 minut pod przykryciem. Wyjąć listki limonki.

Zupę doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dodać kolendrę.

Mąkę, oliwę z oliwek, szczyptę soli i 80 ml wody wymieszać na gładkie ciasto (jest płynne). Ciasto nakładać na patelnię bez tłuszczu małymi porcjami i opiekać z obu stron 1-2 minuty. Zdjąć. Podawać do zupy.

Przepis na zupę krem z marchwiInteria Kulinaria
Styl.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas