Zupa czekoladowa na sposób przedwojenny
Światowy Dzień Czekolady, obchodzony 12 kwietnia, warto sobie jakoś osłodzić. Oto przepis na mniej oczywisty deser z wykorzystaniem kakaowego przysmaku - zupę czekoladową. Receptura pochodzi z książki "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano"
Do przygotowania zupy czekoladowej potrzebować będziemy: 12 dag czekolady gorzkiej lub mlecznej (wedle uznania), 1,5 litra mleka, 4 jajka, 4 łyżki cukru, 10 dag biszkoptów.
1. Czekoladę pokruszyć. Mleko wlać do garnka, wsypać czekoladę. Zagotować, mieszając aż do rozpuszczenia się czekolady. Zmniejszyć ogień.
2. Oddzielić białka od żółtek, żółtka starannie ubić z cukrem. Przelać do czekolady, ubijając trzepaczką tak długo, aż zupa zgęstnieje, jednak pilnując, by żółtka się nie ścięły. Ostudzić, wstawić do lodówki. Podawać z biszkoptami na oddzielnym talerzyku - taką instrukcję znajdziemy w książce "Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano".
W tej nowowydanej publikacji Agnieszki Jeż znajdziemy 100 przepisów na potrawy, które jadano w Drugiej Rzeczypospolitej - potrawy proste, i bardziej wyrafinowane. Książka, poza recepturami, zawiera również część poświęconą historii Polski międzywojennej z perspektywy kulinarnej. (PAP Life)