​Zupa czekoladowa z gruszkami

Zupa inna niż wszystkie

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki miodu
  • sok i skórka z jednej cytryny
  •  2 dojrzałe gruszki
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g śmietany
  • 600 ml mleka
  • opakowanie  cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 40 g orzechów laskowych
  • mięta do dekoracji Przygotowanie:

Do rondelka nalać 500 ml wody, dodać cukier, miód, sok i skórkę cytryny, zagotować.

Gruszki obrać, poćwiartować, wypestkować, włożyć do wrzącego syropu i gotować 8-10 minut. Ostudzić w syropie.

Czekoladę posiekać. 150 g śmietany, mleko i 50 g cukru i cukier waniliowy zagotować, zdjąć z płyty, wsypać czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Żółtko zmieszać z odrobiną "zupy". Zupę jeszcze raz podgrzać, dodać żółtko, zdjąć z płyty. Gruszki osączyć, pokroić na cząstki, ułożyć w głębokim talerzu, zalać zupą. Dekorować śmietaną i pokruszonymi orzechami.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas