Zupa czekoladowa z gruszkami
Zupa inna niż wszystkie
- 150 g cukru
- 2 łyżki miodu
- sok i skórka z jednej cytryny
- 2 dojrzałe gruszki
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g śmietany
- 600 ml mleka
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 40 g orzechów laskowych
- mięta do dekoracji Przygotowanie:
Do rondelka nalać 500 ml wody, dodać cukier, miód, sok i skórkę cytryny, zagotować.
Gruszki obrać, poćwiartować, wypestkować, włożyć do wrzącego syropu i gotować 8-10 minut. Ostudzić w syropie.
Czekoladę posiekać. 150 g śmietany, mleko i 50 g cukru i cukier waniliowy zagotować, zdjąć z płyty, wsypać czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Żółtko zmieszać z odrobiną "zupy". Zupę jeszcze raz podgrzać, dodać żółtko, zdjąć z płyty. Gruszki osączyć, pokroić na cząstki, ułożyć w głębokim talerzu, zalać zupą. Dekorować śmietaną i pokruszonymi orzechami.