Zupa czosnkowa: Naturalne remedium na przeziębienie

Zimą jesteśmy bardziej narażeni na ataki bakterii i wirusów, które szybko prowadzą do infekcji. Aby naturalnie poprawić odporność, stosujemy tzw. naturalne antybiotyki. Oprócz miodu, imbiru i syropu z cebuli, niektórzy sięgają także po czosnek. Choć jest bardzo zdrowy i faktycznie odznacza się wysoką skutecznością, wiele osób z niego rezygnuje. Dlaczego? Przede wszystkim z powodu jego smaku i zapachu. Warto jednak sięgnąć po pyszną i rozgrzewającą zupę, które nie tylko rozpieści nawet wybredne podniebienia, ale również pomoże uporać się z przeziębieniem. Jak przygotować zupę czosnkową? Jak ją podawać?

Ząbki czosnku
Ząbki czosnku ©123RF/PICSEL

Parę słów o zupie czosnkowej

Przeciśnięty przez praskę czosnek
©123RF/PICSEL

W polskiej kuchni zupy cieszą się szczególną popularnością. Klasyczna zupa czosnkowa wywodzi się jednak od naszych południowych sąsiadów – Czechów. Tradycyjna potrawa nie była zbyt gęsta, serwowano ją z dodatkiem ziemniaków i grzanek (tzw. krutonów). Całość można wzbogacić mięsem lub rozmąconym jajkiem, które w zupie ścina się i przypomina makaron. Zupa czosnkowa jest bardzo rozgrzewająca, dlatego często serwuje się ją w pobliżu stoków narciarskich.

Przygotowanie zupy

Przygotowanie zupy nie jest skomplikowane i nawet początkująca osoba poradzi sobie z nią bez problemu. Wystarczy przygotować 1,5 główki czosnku, kilka ziemniaków, liść laurowy, ziele angielskie, sól, biały pieprz oraz kilka kromek chleba. Ziemniaki kroimy w kostkę oraz obieramy czosnek. Na rozgrzanym maśle podsmażamy przez chwilę warzywa do momentu zarumienienia się, a następnie zalewamy wodą oraz wsypujemy przyprawy. Gotujemy przez kilkanaście minut, w tym czasie przyrządzamy grzanki. Chleb kroimy w kostkę oraz podsmażamy na suchej patelni przez kilka minut, często mieszając.

Inna wersja zupy

Grzanki ziołowe
©123RF/PICSEL

Jeśli chcemy, aby zupa była bardziej sycąca, można przygotować ją w inny sposób. Wystarczy dodać więcej ziemniaków, a warzywa zalać aromatycznym bulionem warzywnym. Aby uzyskać bardziej gęstą konsystencję, po ugotowaniu zupy czosnkowej wystarczy ją zblendować. Niektórzy polecają, aby czosnku nie podsmażać, ale owinąć w folię aluminiową (razem z łupinami) i upiec.

Jak podawać zupę?

Klasyczną zupę czosnkową podaje się z grzankami, jednak można podawać ją z bagietką. Wystarczy ją pokroić, natrzeć z obu stron przekrojonym ząbkiem czosnku i podsmażyć na łyżce masła. Oczywiście zupę można wzbogacać różnymi dodatkami, takimi jak rozmącone jajko, a także solidna porcja tartego sera. Należy jednak uważać z jego ilością, gdyż wtedy otrzymamy bardzo kaloryczne danie.

Zalety jedzenia zupy czosnkowej

Zupa czosnkowa
©123RF/PICSEL

Zupa czosnkowa to nie tylko aromatyczne danie obiadowe, ale również naturalne remedium na przeziębienie. Swoje działanie zawdzięcza związkowi siarki, allicynie, który poprawia odporność organizmu. Poza tym wykazuje się działaniem antybakteryjnym, dlatego jedzenie zupy może złagodzić np. stany zapalne gardła. Ale to nie wszystko! Allicyna wykazuje się właściwościami podobnymi do tabletek z kwasem acetylosalicylowym, dlatego może regulować ciśnienie tętnicze oraz zmniejszyć krzepliwość krwi, co zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca. Co ciekawe, czosnek pomaga również poprawić perystaltykę jelit oraz przyspieszyć metabolizm. Warto wiedzieć, że warzywo to może ułatwić walkę z pasożytami obecnymi w układzie pokarmowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas