Reklama

Reklama

Zupa czy zapiekanka? Ziemniaki w roli głównej

Jesienią i zimą organizm częściej domaga się ciepłych posiłków. Wieczory robią się coraz dłuższe, zaprośmy cała rodzinę do przygotowania ciepłej kolacji. Dziś rozgrzewająca zupa krem z ziemniaka i zapiekanka ziemniaczana.

Ziemniaki są wartościowym odżywczo warzywem, mają kojące działanie na śluzówki przewodu pokarmowego.

Reklama

Warunkiem jest serwowanie ich bez zbędnych dodatków tłuszczowych i ciężkich sosów.

Dziś dwie propozycje zdrowych, pysznych i rozgrzewający dań z ziemniakiem w roli główniej.

Zupa krem z ziemniaka Składniki (dla 4-6 osób):

- 1 kg ziemniaków,

- 2 marchewki,

- 2 pietruszki,

- średniej wielkości seler korzeniowy,

- 2 cebule,

- por,

- 2 ząbki czosnku,

- połowa opakowania sera typu feta,

- 2 łyżki soku z cytryny,

- garść rozmarynu,

- po ½-1 łyżeczki czterech przypraw: bazylia, kurkuma, tymianek, pieprz,

- 3 łyżki oleju rzepakowego.   


Sposób przygotowania:  

Dokładnie umyte warzywa obieramy ze skórki i kroimy w niedbałe kostki. W dużym płaskim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, cebulę, pora oraz przyprawy: rozmaryn, pieprz, bazylię, kurkumę i tymianek. Całość dusimy pod przykryciem około 10 min, pilnując, by się nie przypaliły (można delikatnie podlać wodą). Następnie zalewamy podduszone warzywa wrzątkiem, tak by woda przykryła całą zawartość garnka. Wciskamy 2 ząbki czosnku.

Przykrywamy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy sok z cytryny i połowę opakowania sera feta. Następnie miksujemy zupę do kremowej konsystencji. Dobrze smakuje serwowana z grzankami i świeżym tymiankiem lub natką pietruszki.

Dowiedz się więcej na temat: ziemniaki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje