Zupa czy zapiekanka? Ziemniaki w roli głównej

Jesienią i zimą organizm częściej domaga się ciepłych posiłków. Wieczory robią się coraz dłuższe, zaprośmy cała rodzinę do przygotowania ciepłej kolacji. Dziś rozgrzewająca zupa krem z ziemniaka i zapiekanka ziemniaczana.

Smakuje wyjątkowo!
Smakuje wyjątkowo!123RF/PICSEL

Ziemniaki są wartościowym odżywczo warzywem, mają kojące działanie na śluzówki przewodu pokarmowego.

Warunkiem jest serwowanie ich bez zbędnych dodatków tłuszczowych i ciężkich sosów.

Dziś dwie propozycje zdrowych, pysznych i rozgrzewający dań z ziemniakiem w roli główniej.

Zupa krem z ziemniaka Składniki (dla 4-6 osób):

- 1 kg ziemniaków,

- 2 marchewki,

- 2 pietruszki,

- średniej wielkości seler korzeniowy,

- 2 cebule,

- por,

- 2 ząbki czosnku,

- połowa opakowania sera typu feta,

- 2 łyżki soku z cytryny,

- garść rozmarynu,

- po ½-1 łyżeczki czterech przypraw: bazylia, kurkuma, tymianek, pieprz,

- 3 łyżki oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:  

Dokładnie umyte warzywa obieramy ze skórki i kroimy w niedbałe kostki. W dużym płaskim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, cebulę, pora oraz przyprawy: rozmaryn, pieprz, bazylię, kurkumę i tymianek. Całość dusimy pod przykryciem około 10 min, pilnując, by się nie przypaliły (można delikatnie podlać wodą). Następnie zalewamy podduszone warzywa wrzątkiem, tak by woda przykryła całą zawartość garnka. Wciskamy 2 ząbki czosnku.

Przykrywamy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy sok z cytryny i połowę opakowania sera feta. Następnie miksujemy zupę do kremowej konsystencji. Dobrze smakuje serwowana z grzankami i świeżym tymiankiem lub natką pietruszki.

Nie ma lepszej zapiekanki niż ziemniaczna
Nie ma lepszej zapiekanki niż ziemniaczna 123RF/PICSEL

Zapiekanka ziemniaczana Składniki (dla 4-6 osób): 

- 800 g ziemniaków,

- 500 g mrożonego szpinaku,

- 2 średniej wielkości cebule,

- 3 ząbki czosnku,

- 4 jajka,

- 400 g jogurtu naturalnego,

- 8 łyżek startego sera typu parmezan,

- łyżeczka suszonego tymianku,

- sól, pieprz,

- łyżka oleju rzepakowego do smażenia. 

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki kroimy w grube plastry i krótko obgotowujemy w osolonym wrzątku (nie dłużej niż 5 minut). Po odcedzeniu rozkładamy je na papierowym ręczniku, by dobrze odsączyć wodę. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy krótko na dużej patelni. Zmniejszamy płomień i dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak. Dusimy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Doprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem. Do szklanego dzbanka wbijamy jajka, wlewamy jogurt, dodajemy szczyptę soli i pieprzy. Mieszamy energicznie, aż składniki się połączą. 

Na spodzie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozkładamy połowę ziemniaczanych plastrów, na niej szpinak i drugą porcje ziemniaków. Całość szczodrze polewamy zawartością szklanego dzbanka, dbając by gęsty sos miał dostęp do każdej warstwy zapiekanki. Posypujemy serem i pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Ważne by warzywa były miękkie, a ser przybrał złotawe odcienie. Po krótkim przestudzeniu zapiekanka jest gotowa do serwowania.  

Ewa Koza, mamsmak.com

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas