Zupa czy zapiekanka? Ziemniaki w roli głównej
Jesienią i zimą organizm częściej domaga się ciepłych posiłków. Wieczory robią się coraz dłuższe, zaprośmy cała rodzinę do przygotowania ciepłej kolacji. Dziś rozgrzewająca zupa krem z ziemniaka i zapiekanka ziemniaczana.
Ziemniaki są wartościowym odżywczo warzywem, mają kojące działanie na śluzówki przewodu pokarmowego.
Warunkiem jest serwowanie ich bez zbędnych dodatków tłuszczowych i ciężkich sosów.
Dziś dwie propozycje zdrowych, pysznych i rozgrzewający dań z ziemniakiem w roli główniej.
Zupa krem z ziemniaka Składniki (dla 4-6 osób):
- 1 kg ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- średniej wielkości seler korzeniowy,
- 2 cebule,
- por,
- 2 ząbki czosnku,
- połowa opakowania sera typu feta,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- garść rozmarynu,
- po ½-1 łyżeczki czterech przypraw: bazylia, kurkuma, tymianek, pieprz,
- 3 łyżki oleju rzepakowego.
Sposób przygotowania:
Dokładnie umyte warzywa obieramy ze skórki i kroimy w niedbałe kostki. W dużym płaskim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, cebulę, pora oraz przyprawy: rozmaryn, pieprz, bazylię, kurkumę i tymianek. Całość dusimy pod przykryciem około 10 min, pilnując, by się nie przypaliły (można delikatnie podlać wodą). Następnie zalewamy podduszone warzywa wrzątkiem, tak by woda przykryła całą zawartość garnka. Wciskamy 2 ząbki czosnku.
Przykrywamy i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy sok z cytryny i połowę opakowania sera feta. Następnie miksujemy zupę do kremowej konsystencji. Dobrze smakuje serwowana z grzankami i świeżym tymiankiem lub natką pietruszki.
Zapiekanka ziemniaczana Składniki (dla 4-6 osób):
- 800 g ziemniaków,
- 500 g mrożonego szpinaku,
- 2 średniej wielkości cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 4 jajka,
- 400 g jogurtu naturalnego,
- 8 łyżek startego sera typu parmezan,
- łyżeczka suszonego tymianku,
- sól, pieprz,
- łyżka oleju rzepakowego do smażenia.
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki kroimy w grube plastry i krótko obgotowujemy w osolonym wrzątku (nie dłużej niż 5 minut). Po odcedzeniu rozkładamy je na papierowym ręczniku, by dobrze odsączyć wodę. Drobno posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy krótko na dużej patelni. Zmniejszamy płomień i dodajemy rozmrożony wcześniej szpinak. Dusimy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Doprawiamy sola, pieprzem i tymiankiem. Do szklanego dzbanka wbijamy jajka, wlewamy jogurt, dodajemy szczyptę soli i pieprzy. Mieszamy energicznie, aż składniki się połączą.
Na spodzie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozkładamy połowę ziemniaczanych plastrów, na niej szpinak i drugą porcje ziemniaków. Całość szczodrze polewamy zawartością szklanego dzbanka, dbając by gęsty sos miał dostęp do każdej warstwy zapiekanki. Posypujemy serem i pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Ważne by warzywa były miękkie, a ser przybrał złotawe odcienie. Po krótkim przestudzeniu zapiekanka jest gotowa do serwowania.
Ewa Koza, mamsmak.com