Zupa dyniowa
Doskonale rozgrzewa!
Składniki:
- 70 dag dyni
- 30 dag marchewki
- 20 dag ziemniaków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju
- 2 czubate łyżki bulionu w proszku
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- kilka gałązek natki pietruszki
- 15 dag gęstej śmietany
Przygotowanie:
1. Marchewkę oraz ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę. Dynię oczyść z pestek oraz włókien. Miąższ odetnij od skóry, a następnie pokrój go na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
2. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dołóż ziemniaki, marchewkę i dynię. Zalej 1 litrem wody. Wsyp bulion. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 20 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksuj je z wywarem. Zupę przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
3. Rozlej do miseczek. Udekoruj natką oraz kleksami śmietany.