Reklama

Reklama

Zupa dyniowa

Doskonale rozgrzewa!

Składniki:

  • 70 dag dyni
  • 30 dag marchewki
  • 20 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 czubate łyżki bulionu w proszku
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 15 dag gęstej śmietany

Przygotowanie:

1. Marchewkę oraz ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę. Dynię oczyść z pestek oraz włókien. Miąższ odetnij od skóry, a następnie pokrój go na kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.

Reklama

2. W garnku rozgrzej olej. Zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dołóż ziemniaki, marchewkę i dynię. Zalej 1 litrem wody. Wsyp bulion. Poczekaj, aż całość zawrze, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 20 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksuj je z wywarem. Zupę przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3. Rozlej do miseczek. Udekoruj natką oraz kleksami śmietany.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje