Zupa dyniowa na sposób hinduski
Ta wyjątkowa zupa smakuje wszystkim

Składniki:
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 dynia hokkaido (ok. 1 kg)
- 1 mała porcja kurczaka na rosół
- 3 łyżki kaszy manny
- ok. 7 szkl. wody
- 1 łyżeczka mieszanki indyjskiej przyprawy Bombay Masala (ew. mielony imbir, gałka muszkatołowa curry i kardamon, suszona kolendra i kozieradka, mielony czarny pieprz oraz granulowany czosnek i cebula)
- sól (do smaku)
- natka do dekoracji
Przygotowanie:
1. Dynię umyj, ostrożnie wydrąż. Miąższ oczyść z pestek oraz włókien. Potem pokrój go na kawałeczki i smaż 10 minut na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Porcję kurczaka umyj, włóż do garnka.
2.Marchewki obierz, umyj, pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do mięsa i zaj całość wodą. Doprowadź do wrzenia, po czym dodaj dynię. Zmniejsz płomień i gotuję jeszcze ok. 15 minut.
3. Z zupy wyjmij mięso. Warzywa wraz z wywarem zmiksuj na gładko. Do kremu dyniowego wsyp kaszkę. Zupę przypraw indyjską przyprawą oraz posól do smaku. Gotuj kolejne 15 minut na małym płomieniu. Serwuj w wydrążonej dyni. Przed podaniem posyp posiekaną natka pietruszki ew. kolendrą.