Reklama

Reklama

Zupa dyniowa posypana chili

Świetnie rozgrzewa w chłodne dni

Czas przyrządzenia: ok. 40 minut

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki,
  • 2 marchewki
  • 1/4 pora,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 1/2 szkl. białego wina,
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany,
  • 10 dag pestek dyni,
  • sól, pieprz,
  • suszone płatki chili,
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

1. Cebulę, marchewki i ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę. Por oczyść, potnij na kawałeczki. W garnku rozgrzej olej, wrzuć wszystkie pokrojone wcześniej warzywa. Smaż je na dużym płomieniu przez 2 minuty. Dodaj dynię (bez wcześniejszego rozmrażania). Zalej winem i gotuj dalej 3 minuty. Potem dolej bulion. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 20 minut. 

2. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, zmiksuj je wraz z wywarem. Wymieszaj ze śmietaną. Ew. ponownie przypraw solą i pieprzem. Zupę rozlej do miseczek. Posyp płatkami chili i pestkami dyni. Udekoruj natką.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy