Zupa dyniowa posypana chili

Świetnie rozgrzewa w chłodne dni

Zupa dyniowa
Zupa dyniowa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Cebulę, marchewki i ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę. Por oczyść, potnij na kawałeczki. W garnku rozgrzej olej, wrzuć wszystkie pokrojone wcześniej warzywa. Smaż je na dużym płomieniu przez 2 minuty. Dodaj dynię (bez wcześniejszego rozmrażania). Zalej winem i gotuj dalej 3 minuty. Potem dolej bulion. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 20 minut.

2. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, zmiksuj je wraz z wywarem. Wymieszaj ze śmietaną. Ew. ponownie przypraw solą i pieprzem. Zupę rozlej do miseczek. Posyp płatkami chili i pestkami dyni. Udekoruj natką.

Najlepszy przepis na zupę krem z dyniInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas