Zupa dyniowa posypana chili
Świetnie rozgrzewa w chłodne dni
Sposób przygotowania
1. Cebulę, marchewki i ziemniaki obierz, pokrój w kosteczkę. Por oczyść, potnij na kawałeczki. W garnku rozgrzej olej, wrzuć wszystkie pokrojone wcześniej warzywa. Smaż je na dużym płomieniu przez 2 minuty. Dodaj dynię (bez wcześniejszego rozmrażania). Zalej winem i gotuj dalej 3 minuty. Potem dolej bulion. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem 20 minut.
2. Kiedy wszystkie warzywa będą już miękkie, zmiksuj je wraz z wywarem. Wymieszaj ze śmietaną. Ew. ponownie przypraw solą i pieprzem. Zupę rozlej do miseczek. Posyp płatkami chili i pestkami dyni. Udekoruj natką.