Zupa dyniowa z malinami (po 8. miesiącu)
Pierwszy raz zrobiłam zupę dyniową z malinami. Jej smak jak dla mnie jest fenomenalny!
Maliny nadają dyni ciekawego smaku. Sama dynia w tym zestawieniu nie jest tak bardzo wyrazista i myślę, że ta zupa zasmakuje każdemu kto nie jest do dyni przekonany. Miąższ dyni składa się w 90 proc. z wody, a jednocześnie jest bogatym źródłem witaminy A.
Kupując dynię zwracaj uwagę na kolor. Im bardziej jest intensywny, tym więcej znajdziesz w niej witamin. Jeżeli twoje dziecko jest alergikiem masło możesz zastąpić margaryną bezmleczną. Z podanych składników wyjdą dwie - trzy porcje zupy. Zupę można zamrażać. Możesz dodać do dyniowej z malinami łyżeczkę ugotowanego ryżu, ale nie jest to konieczne.
Składniki:
- 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
- 1/2 marchewki pokrojonej w kostkę
- 1/2 pietruszki pokrojonej w kostkę
- około 2cm pora
- 6 malin
- koperek
- majeranek
- odrobina soli
- 1 ugotowane żółtko
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa ugotuj w niewielkiej ilości wody z koperkiem i majerankiem.
- Jeżeli jest zbyt dużo wody możesz trochę jej odlać, a jeśli za mało dodaj odrobinę przegotowanej wody.
- Warzywa połącz z malinami i masłem, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę.
- Do zupki dodaj rozkruszone żółtko i wymieszaj.
- Ostudź i podaj maluchowi.
Smacznego