Zupa dyniowa z malinami (po 8. miesiącu)

Pierwszy raz zrobiłam zupę dyniową z malinami. Jej smak jak dla mnie jest fenomenalny!

Zupa z dyni z malinami
Zupa z dyni z malinamiRodzice w kuchni

Maliny nadają dyni ciekawego smaku. Sama dynia w tym zestawieniu nie jest tak bardzo wyrazista i myślę, że ta zupa zasmakuje każdemu kto nie jest do dyni przekonany. Miąższ dyni składa się w 90 proc. z wody, a jednocześnie jest bogatym źródłem witaminy A.

Kupując dynię zwracaj uwagę na kolor. Im bardziej jest intensywny, tym więcej znajdziesz w niej witamin. Jeżeli twoje dziecko jest alergikiem masło możesz zastąpić margaryną bezmleczną. Z podanych składników wyjdą dwie - trzy porcje zupy. Zupę można zamrażać. Możesz dodać do dyniowej z malinami łyżeczkę ugotowanego ryżu, ale nie jest to konieczne.

Składniki:

  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
  • 1/2 marchewki pokrojonej w kostkę 
  • 1/2 pietruszki pokrojonej w kostkę
  • około 2cm pora 
  • 6 malin
  • koperek
  • majeranek
  • odrobina soli
  • 1 ugotowane żółtko
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa ugotuj w niewielkiej ilości wody z koperkiem i majerankiem.
  2. Jeżeli jest zbyt dużo wody możesz trochę jej odlać, a jeśli za mało dodaj odrobinę przegotowanej wody.
  3. Warzywa połącz z malinami i masłem, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę.
  4. Do zupki dodaj rozkruszone żółtko i wymieszaj.
  5. Ostudź i podaj maluchowi.

 Smacznego

Rodzice w kuchni
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas