Zupa dyniowa z suszonymi morelami i pestkami dyni

Idealna na jesienny obiad.

Składniki:


  • 500 g dyni         
  • garść suszonych moreli Bakalland         
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek         
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru         
  • 1/2 łyżeczki papryki chili w proszku         
  • 1/3 szklanki soku pomarańczowego         
  • 100 g jogurtu naturalnego         
  • 50 g serka mascarpone sól i pieprz dla smaku
  • 75 g łuskanych pestek dyni lub płatków migdałowych Bakalland

Przygotowanie:

Reklama

1. Dynię myjemy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Suszone morele myjemy i zalewamy gorącą wodą, aby zmiękły. W garnku roztapiamy masło z dodatkiem oliwy, dodajemy świeży imbir i podsmażamy stale mieszając. Dodajemy dynię, suszone morele, papryczkę chili i szczyptę soli. Smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

2. Dodajemy sok pomarańczowy oraz tyle wody, aby przykryć dynię. Gotujemy do miękkości, przez około 30 minut. Wszystko przekładamy do blendera, dodajemy jogurt naturalny oraz serek mascarpone. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy solą oraz pieprzem.

3. Zupę podajemy na ciepło, posypaną prażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi Bakalland.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje