Zupa dyniowo-jabłkowa
Szczególnie zalecana dla mężczyzn. Ma składniki, pomagające uniknąć kłopotów z prostatą!
Składniki:
- 800 g dyni
- 2 cebule
- 4 małe jabłka
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 4 łyżki pestek dyni
- 6 łyżek śmietany
- Sól, pieprz, cukier
- Gałka muszkatołowa
- 4 łyżki octu balsamicznego
- Oregano do dekoracji
Przygotowanie:
Miąższ dyni pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w kostkę, 3 jabłka w duże kawałki. 4 łyżki oleju rozgrzać w garnku i przesmażyć, cebulę, dynię i jabłka, gdy zmiękną, zalać bulionem i gotować 20 minut. Pestki dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu. Pozostałe jabłko pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na oliwie. Zupę zmiksować, doprawić solą pieprzem , cukrem, gałką muszkatołową i octem. Podawać w bulionówkach. Do każdej porcji nałożyć nieco śmietany, wsypać pestki dyni i kostki jabłka. Dekorować oregano.