Zupa dyniowo-jabłkowa

Szczególnie zalecana dla mężczyzn. Ma składniki, pomagające uniknąć kłopotów z prostatą!

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 800 g dyni
  • 2 cebule
  • 4 małe jabłka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 6 łyżek śmietany
  • Sól, pieprz, cukier
  • Gałka muszkatołowa
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • Oregano do dekoracji

Przygotowanie:

Miąższ dyni pokroić w kostkę.  Cebulę pokroić w kostkę, 3  jabłka w duże kawałki. 4 łyżki oleju rozgrzać w garnku i przesmażyć, cebulę, dynię i jabłka, gdy zmiękną, zalać bulionem i gotować 20 minut. Pestki dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu. Pozostałe jabłko pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na oliwie. Zupę zmiksować, doprawić solą pieprzem , cukrem, gałką muszkatołową i octem. Podawać w bulionówkach. Do każdej porcji  nałożyć nieco śmietany, wsypać pestki dyni i kostki jabłka. Dekorować oregano.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas