Zupa fasolowa

W tej wersji jest nie tylko smaczna i sycąca, ale też pełna odżywczych składników!

Zupa fasolowa
Zupa fasolowa123RF/PICSEL

Składniki

  • Fasola Jaś 300 g
  • Marchew 2 szt.
  • Pietruszka 2 szt.
  • Por 1 szt. 200 g
  • Ziemniaki 400 g
  • Cebula 1 szt.
  • Czosnek 1 ząbek
  • Olej 2 łyżki
  • Natka 1 łyżka posiekanej
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • Majeranek suszony 1 łyżka

Sposób przygotowania

Płucz fasolę i zalej wodą, odstaw na całą noc. Zmień wodę i gotuj przez 2 godziny.

Obrane warzywa pokrój, posiekaj cebulę i czosnek.

W garnku rozgrzej olej, wrzuć wszystkie warzywa, również ziemniaki. Duś razem przez 6-7 minut często mieszając.

Dodaj do zupy fasolę razem z jej wodą, w której się gotowała. Posól, dodaj majeranek. Gotuj razem, aż ziemniaki będą miękkie.

Trzy chochle zupy przełóż do blendera i zmiksuj, przelej z powrotem do garnka, dzięki temu zagęścisz nieco zupę.

Nałóż do misek, oprósz pieprzem, posyp natką.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas