Zupa fasolowa
W tej wersji jest nie tylko smaczna i sycąca, ale też pełna odżywczych składników!
Składniki
- Fasola Jaś 300 g
- Marchew 2 szt.
- Pietruszka 2 szt.
- Por 1 szt. 200 g
- Ziemniaki 400 g
- Cebula 1 szt.
- Czosnek 1 ząbek
- Olej 2 łyżki
- Natka 1 łyżka posiekanej
- Sól
- Pieprz mielony
- Majeranek suszony 1 łyżka
Sposób przygotowania
Płucz fasolę i zalej wodą, odstaw na całą noc. Zmień wodę i gotuj przez 2 godziny.
Obrane warzywa pokrój, posiekaj cebulę i czosnek.
W garnku rozgrzej olej, wrzuć wszystkie warzywa, również ziemniaki. Duś razem przez 6-7 minut często mieszając.
Dodaj do zupy fasolę razem z jej wodą, w której się gotowała. Posól, dodaj majeranek. Gotuj razem, aż ziemniaki będą miękkie.
Trzy chochle zupy przełóż do blendera i zmiksuj, przelej z powrotem do garnka, dzięki temu zagęścisz nieco zupę.
Nałóż do misek, oprósz pieprzem, posyp natką.