Zupa fasolowa z kapustą

Wyjątkowo sycąca!

Idealna zupa na zimę!
Idealna zupa na zimę!123RF/PICSEL

Składniki:

  • 30 dag fasoli
  • ćwierć główki kapusty włoskiej
  • skrzydło z indyka
  • 2 cebule
  • włoszczyzna
  • bazylia tymianek
  • masło klarowane
  • natka pietruszki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Fasolę opłucz, zalej przegotowaną wodą, odstaw na noc. Rano odlej wodę, gotuj fasolę 10 minut, znów odlej wodę. Włoszczyznę obierz, umyj. Skrzydło umyj, włóż do garnka z włoszczyzną, fasolą, liściem laurowym i zielem angielskim. Wlej 1,5 l wody, gotuj 40 minut, zdejmując szumowiny. Cebulę pokrój w kostkę, kapustę poszatkuj, Na rozgrzanym maśle podsmaż cebulę z kapustą i tymiankiem.

2 Dodaj do zupy cebulę z kapustą i tymiankiem, gotuj 15 minut. Z zupy wyjmij mięso, oddziel je od kości, pokrój, dodaj do zupy. Całość dopraw, dodaj posiekane listki bazylii, chwilę gotuj. Gotową zupę rozlej na talerze, dekoruj natką pietruszki. Podawaj ze świeżą bagietką lub chlebem razowym.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas