Zupa góralska

Ta zupa stawia na nogi, gdy jesteś po przeziębieniu. Rozgrzewa i jest bardzo sycąca. Wypróbuj nasz przepis, a okaże się, ze zagości na stałe w twojej kuchni.

Zupa góralska naprawdę stawia na nogi.
Zupa góralska naprawdę stawia na nogi. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 20 dkg żeberek cielęcych lub wieprzowych
  • 2 szklanki soku z kiszonej kapusty
  • 1 marchewka
  • seler
  • 4 ziemniaki
  • cebula
  • 4-5 suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • surowy imbir
  • koperek albo natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Grzyby namoczyć w letniej wodzie. Ostudzić, pokroić. Jarzyny ugotować z żeberkami i przyprawami. Ziemniaki obrać, opłukać pokroić w kostkę. Dodać sok z kapusty. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oliwie, dodać do wywaru. Wrzucić siekany koperek, podawać z pieczywem bezglutenowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas