Zupa gruszkowa z kabanoskami
Gruszki i kabanosy to bardzo nietypowe, ale wyjątkowo smaczne połączenie.
1. Z włoszczyzny gotujemy bulion warzywny - umyte i obrane warzywa (seler, dwie marchewki, pietruszkę, cebulę, liść selera, nać pietruszki, ew. kawałek kapusty) wkładamy do garnka razem z liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego, zalewamy dwoma litrami wody, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem oraz lubczykiem i gotujemy pod przykryciem ok. 40 min.
2. W osobnym garnku gotujemy soczewicę do miękkości, aż wchłonie wodę (gotujemy w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę soczewicy).
3. Na patelni na oliwie podsmażamy pora pokrojonego w półksiężyce, mieszamy często, by warzywo się nie przypaliło. Gdy się lekko zarumieni, dodajemy kabanosy pokrojone w krótkie paseczki (ok. 2 cm), podsmażamy wszystko razem jeszcze przez dwie minuty cały czas mieszając, po czym zdejmujemy z ognia.
4. Do bulionu dodajemy ugotowaną soczewicę oraz podsmażoną zawartość patelni. Gotujemy wszystko razem ok. 15 minut.
5. Gruszki obieramy i kroimy w kosteczkę, usuwamy gniazda nasienne. Kostki te wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy wszystko razem ok. trzech minut. W razie potrzeby doprawiamy. Wlewamy zupę na talerze, posypujemy natką pietruszki.
Smacznego!