Zupa gruszkowa z kabanoskami
Gruszki i kabanosy to bardzo nietypowe, ale wyjątkowo smaczne połączenie.

Składniki
- 3 gruszki
- Porcja/tacka włoszczyzny
- Szklanka czerwonej soczewicy
- Opakowanie cienkich kabanosów, np. serowych
- Por
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- Sól, pieprz, majeranek, tymianek, nać pietruszki, lubczyk
- 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy
1. Z włoszczyzny gotujemy bulion warzywny - umyte i obrane warzywa (seler, dwie marchewki, pietruszkę, cebulę, liść selera, nać pietruszki, ew. kawałek kapusty) wkładamy do garnka razem z liściem laurowym i ziarenkami ziela angielskiego, zalewamy dwoma litrami wody, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem oraz lubczykiem i gotujemy pod przykryciem ok. 40 min.2. W osobnym garnku gotujemy soczewicę do miękkości, aż wchłonie wodę (gotujemy w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę soczewicy).3. Na patelni na oliwie podsmażamy pora pokrojonego w półksiężyce, mieszamy często, by warzywo się nie przypaliło. Gdy się lekko zarumieni, dodajemy kabanosy pokrojone w krótkie paseczki (ok. 2 cm), podsmażamy wszystko razem jeszcze przez dwie minuty cały czas mieszając, po czym zdejmujemy z ognia.4. Do bulionu dodajemy ugotowaną soczewicę oraz podsmażoną zawartość patelni. Gotujemy wszystko razem ok. 15 minut.5. Gruszki obieramy i kroimy w kosteczkę, usuwamy gniazda nasienne. Kostki te wrzucamy do gotującej się zupy i gotujemy wszystko razem ok. trzech minut. W razie potrzeby doprawiamy. Wlewamy zupę na talerze, posypujemy natką pietruszki.Smacznego!