Zupa gulaszowa
Pikantna i aromatyczna.
Składniki:
- 40 dag łopatki wieprzowej
- cebula
- 5 ogórków kiszonych
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- czerwona papryka
- 3 łyżki oleju
- natka pietruszki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Łopatkę, cebulę i ogórki pokrój w kostkę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C i piecz paprykę w całości około 40 minut. Wyjmij ją z piekarnika, włóż do garnka, przykryj i poczekaj, aż wystygnie. Wtedy łatwo zdejmiesz z niej skórkę. Pokrój ją w kostkę. Fasolę wypłucz pod bieżącą wodą.
2. W garnku rozgrzej olej, podsmaż łopatkę, aż będzie rumiana. Zmniejsz ogień, dodaj cebulę, zeszklij ją. Wlej do garnka wodę, dodaj pokrojoną paprykę, fasolę i kukurydzę z puszki, słodką paprykę, pieprz kajeński, sól i pieprz. Gotuj 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone ogórki kiszone. Po kilku minutach gotowania dodaj koncentrat pomidorowy. Całość gotuj kilka minut.
3. Do takiej zupy można dodać pokrojony i podsmażony boczek wędzony, szczyptę ostrej papryki, chilli i odrobinę czuszki. Dzięki temu powstanie ostra zupa węgierska, którą można podawać z chipsami lub razowym pieczywem.